Dil Seçiniz

İzmir – Diyarbakır Uçak Bileti

İzmir ile Diyarbakır, karayolu ile ulaşım sağlanacağı takdirde birbirine oldukça uzak mesafeler olmasına karşın, hava yolu imkânlarının yaygınlaşması ile sadece 1 – 2 saatlik mesafeler haline gelmiş bulunuyor. Bugün İzmir’in güzelliklerini görmek isteyen biri, dilerse aynı gün içerisinde Diyarbakır’a da ayak basabilir. Bunun için İzmir – Diyarbakır uçak bileti satın alıp yola çıkmak yeterli. Hatta aynı gün içerisinde Diyarbakır’ın gezilip görülmesi gereken yerlerini ziyarete dahi başlayabilirsiniz. İzmir uçak bileti alıp, ülkemizin neredeyse her kentinden İzmir’e ulaşmak mümkünken, Diyarbakır Havalimanı sayesinde artık Diyarbakır uçak bileti alıp, kentin keşfedilmemiş ve gizli saklı kalmış güzelliklerini de kolayca görebilirsiniz.

Diyarbakır Havalimanı

Diyarbakır Havalimanı, bugün bulunduğu bölgenin hava yolu ulaşımında önemli rol üstlenmiş olan bir noktadır. Bu sebeple de Türk Hava Yolları ile birlikte Pegasus Hava Yolları, SunExpress ve OnurAir gibi havacılığın önemli isimleri, kente seferler düzenlemektedir. Diyarbakır Havalimanı, açıldığı 1952 yılından bu yana aralıksız hava yolu ulaşımı hizmeti ile hem iç hatlar hem de dış hatlarda varlığını korumaktadır. Bugün daha da artan hava trafiği ile 24 saat hizmet veren bir tesis olma özelliği gösteriyor. Sivil nitelikli olan havalimanı, Diyarbakır şehir merkezine sadece 6 km uzaklıkta yer alıyor ve bu sebeple de çok tercih ediliyor. Ayrıca çeşitli ulaşım araçları ile çevre noktalardan havalimanına kolayca ulaşılabilmektedir.

Diyarbakır Havalimanı’na Nasıl Ulaşılır?

Belediye Otobüsü

Beldiye otobüsleri kentin en çok tercih edilen ulaşım aracı olmakla birlikte havalimanına ulaşımda da en çok tercih edilen ulaşım şekli olarak dikkatleri çekmektedir. Bunda hem kent merkezinin son derece yakın olması etkili oluyor hem de uygun fiyatlı bir ulaşım şekli olması tercih sebebi olarak görülüyor. Üstelik sıkıntı yaratmayacak boyutta eşya ile yolculuk ediyorsanız, belediye otobüsü sizin için ideal ulaşım şekli olabilmektedir. Ancak eşyanızın çok olduğu durumlarda tercih etmemeniz önerilir.

Taksi

En hızlı şekilde kentin farklı bir noktasına gitme düşüncesine sahipseniz, havalimanında uçakların iniş saatlerinde hazır bekleyen taksileri tercih edebilirsiniz. Bu sayede zaman kaybetmeden yola koyulmuş olursunuz ve kent içinde de hızlıca yol alabilirsiniz. Ayrıca eşyanızın çok olduğu durumlarda tercih edebileceğiniz ulaşım şekillerinden biri olarak düşünülebilir taksiler. Normal şartlarda pahalı ulaşım şekillerinden biri olarak değerlendirilse dahi, kent merkezi ya da aktarma noktalarına ulaşım uzun sürmeyeceği için masrafınız da çok fazla olmayacaktır.

Araç Kiralama

Araç kiralama, özel araç konforunu gittiğiniz her yerde bulma imkânı anlamına gelmektedir. Diyarbakır’da bu imkânı bulmak için ise isterseniz, kente ulaşmadan önce ayarlama yapabilirsiniz isterseniz de uçağınız iniş yaptıktan sonra burada araç kiralama şirketleri ile görüşebilirsiniz. Böylece istediğiniz kapasitede, ister şoförlü isterseniz de şoförsüz araç kiralayarak, konforlu bir ulaşım gerçekleştirebilir ve tam anlamı ile Diyarbakır’ın tadını çıkarabilirsiniz.

Diyarbakır Hakkında Genel Bilgiler

Diyarbakır şehir merkezi, yaklaşık olarak 9000 yıllık geçmişi ile dillere destan bir niteliğe sahiptir. Anadolu’nun en kıymetli şehirlerinden biri olma özelliği, kentin bugün sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler ile de ölçülebilir. Kentin M.Ö. 200’lü yıllarda yani Asur döneminde ismi Amid ya da Amidi olarak geçerken, Roma ve Bizans döneminde bu daha da çeşitlenmiş ve Emit ve Amide şeklinde de söylendiği gözlenmiştir. Bu topraklarda Arap egemenliğinin başlaması ile birlikte, kentin ismi köklü bir değişiklik göstermiş ve Diyar-ı Bekr olarak ifade edilmiştir. Bugünkü ismi de bu dönemin etkisi ile ortaya çıkmıştır. Mezopotamya’nın kuzeyinde yer alan kentin çevresinde ise Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi özel kentler yer alır. Yani bu bölgeye yapacağınız geziyi, bu kentleri de dâhil ederek daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Diyarbakır geziniz öncesinde, kentin iklimi ile ilgili olarak da bilgi edinmenizde fayda var. Genel itibariyle Diyarbakır sert kara iklimi etkisi altındadır. Kentte yaz ayları çok sıcak geçmektedir. Kış ayları ise soğuk olmakla birlikte, Doğu Anadolu bölgesi kadar sert bir kış mevsimi yaşanmamaktadır. Güneydoğu Toroslarının kuzey rüzgârlarını kesmesi, bu durumun başlıca sebebidir. Diyarbakır gezinizi planlarken, özellikle bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Böylece, soğuk havanın yaratacağı engel ile karşılaşmadan, rahatlıkla şehrin tüm güzelliklerine tanık olabilirsiniz.

Diyarbakır’ın Gezilecek Yerleri

Behram Paşa Camii

Behram Paşa Camii, kentte çokça bulunan 1500’lü yıllara ait eserlerden biri olmasına karşın, mimari niteliği ile özel hale gelmektedir. Mimar Sinan’ın en özel yapılarından biri olan ve kesme taş ile inşa edilmiş olan yapı, tam olarak 1564 ile 1572 yılları arasında inşa edilmiştir. Süslemeleri ile görenleri hayran bırakan yapı, Diyarbakır gezisinin en önemli duraklarından biri olarak ifade edildiğinden siz de gezi programınıza dâhil etmelisiniz.

Deliller Hanı

Kentte Hüsrev Paşa Hanı olarak da bilinen Deliller Hanı, yine 1527 tarihi ile 16. Yüzyıl eserlerinden biridir. Mardin Kapı yakınlarındaki han, kent genelinde görmek isteyeceğiniz tarihi değerlerden biridir ve görkemli yapılar arasında sayılmaktadır. Hem güzel fotoğraflar çekebilir hem de han içerisinde tarihe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Bunun için ulaşıma kolay konuma sahip olan bu eseri, gezinize dâhil etmelisiniz.

Sülüklü Han

Diyarbakır’ın tarihinde yer alan isimlerden olan Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından inşa ettirilmiştir Sülüklü Han. Bir zamanlar tedavi amaçlı çokça kullanılan sülüklerin, hanın avlusundaki çeşmenin etrafında yuvalanmış olması, hanın en dikkat çekici özelliği haline gelmiş ve yapıya bugünkü ismini kazandırmıştır. Toplamda 3 katlı olarak yapılmış olan han, günümüze 1 katı ile birlikte ulaşabilmiştir ve 1680 yılından bu yana, kentin kıymetli yapılarından biri olarak ulaşmıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Hüzünlü şiirleri ile tanıdığımız Cahit Sıtkı Tarancı, kent merkezinde aynı isim ile anılan sokakta adına açılmış olan müzede anılmaktadır. Müze binası itibariyle de kent mimarisine uyum göstermekte ve ziyaretçileri etkilemektedir. Diğer taraftan, hemen yakınında Ahmet Arif Müzesi de yer almaktadır ve bu iki önemli isme ait önemli eşyalar ve eserler, orijinal halleri ile bu noktalarda görülebilmektedir. Dolayısıyla sanata dair önemli bir kentte olduğunuzu hissetmeniz çok da zor değildir.

Diyarbakır Müzesi

Diyarbakır Müzesi, 1985 yılından bu yana hizmet vermektedir ve Neolitik çağdan bu yana Eski Tunç Çağı, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemlerine dair çok sayıda kıymetli eseri bir arada bünyesinde bulundurmaktadır. Bu sebeple de Diyarbakır müzesi, sadece kent için değil, bulunduğu bölge için büyük önem taşıyan bir merkezdir. Burada tarihi bizzat yerinde görüp hissetme imkânına sahip olabilirsiniz.

Dicle Köprüsü (On Gözlü Köprü)

Dicle Köprüsü, on gözlü olarak inşa edilmiş olması sebebi ile On Gözlü Köprü ismi ile de anılmaktadır. 1065 yılında inşa edilmiş olması, köprünün en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Mervaniler döneminde inşa edildiği bilinen yapı, kitabesinden elde edilen bilgilere göre Übeyd oğlu Yusuf adında bir mimar tarafından yapılmıştır. Kentin simgelerinden biri haline gelmiş olması ile de kentin görülmesi gereken noktaları arasında yerini alır.