Dil Seçiniz

Şanlıurfa Ucuz Uçak Bileti

Şanlıurfa, tarihin, lezzetli yemeklerin ve manevi duyguların diyarıdır. En uygun fiyatlı Şanlıurfa uçak bileti ucakbileti.com.tr 'de!

Bazı İllerimizde Hava Durumu

    Şanlıurfa Gezi Rehberi

    Şanlıurfa, tarihin, lezzetli yemeklerin ve manevi duyguların diyarıdır. Burası çok farklı bir atmosferin içine çekiyor insanı. Bölgenin sıcacık insanları ile tanışıp sohbet edebileceğiniz, en lezzetli yemekleri yerken tarihe yolculuk edebileceğiniz bir gezi yapmış olursunuz Şanlıurfa’da. Seyahat için hemen uçak bileti araştırmalarına başlayıp, gezi planınızı yapmalısınız. Hala itmediyseniz bu yıl Şanlıurfa’yı keşfetmenizi öneririz.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Şanlıurfa, eski ve halk arasında kullanılan adı ile Urfa, ülkemizin en kalabalık 9. Şehridir. Kurtuluş savaşında kentin gösterdiği direniş ve başarılar sebebiyle Şanlı unvanı verilerek şehrin ismi Şanlıurfa olarak kabul edilmiştir. Şanlıurfa kültürel değerleri yüksek bir kenttir. Çünkü kent kapsamında farklı kültür ve inanışlara sahip insanların bir arada yaşadığını görüyoruz.

    Urfa ve civarında Cilalı Taş devrinden bugüne yerleşim olduğu bilinmektedir. Bölgenin ihtişamlı tarihine dair kalıntılar zaman içerisinde gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Bunlardan en dikkat çekeni, dünya üzerindeki bilinen en eski mabet olma özeliğine sahip kalıntıların bulunduğu Göbeklitepe Höyüğüdür. Mabet ’in M.Ö. 11000’li yıllarda kullanıldığı biliniyor.

    Şanlıurfa, I. Dünya Savaşı’na kadar Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. 1919 yılı ile birlikte ilk olarak İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Daha sonra ise Fransızlar bölge yönetimini ele geçirmiştir. 1920 yılında nihayet kent düşmandan kurtarılmıştır. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte 1924 yılına gelindiğinde Şanlıurfa il olarak kabul edilmiştir. 2012 yılında ise Büyükşehir Belediyesi statüsüne yükselmiştir.

    İklim Ve Sezon 

    Şanlıurfa’da kara iklimi hâkimdir. Yaz ayları uzun ve de çok sıcak geçerken, kış ayları da çok soğuk olmaktadır. Şehirde genel olarak büyük ısı farkları görülür. Yaz ile kız arasındaki ısı farkı fazlayken gece ve gündüz farkı da fazladır. Şanlıurfa, Türkiye’nin en sıcak ili olsa da boğucu bir hava görülmez yaz aylarında. Bunun sebebi nem oranının düşük olmasıdır. Kış ayları soğuk olduğu için bahar ve yaz aylarında kente seyahat etmenizi önermekteyiz.

    Gezilebilecek Yerler 

    Şanlıurfa denilince ilk akla gelenlerden biridir Balıklıgöl. Kentin tarihi dokusunun kalbidir adeta burası. Balıklıgöl yani diğer adıyla Halil-ür Rahman gölü, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığında, ateşin suya, odunların da balığa dönüştüğüne rivayet edilen göldür. Bu olay sebebiyle Halil-ür Rahman yani Allahın dostu olarak anılmaya başlamıştır göl. Balıklıgöl yakınlarında bulunan ve daha küçük olan Ayn - Zeliha adı verilen göl ise İbrahim Peygamber için ağlayan Nemrut’un kızı Zeliha’nın gözyaşlarından oluşmuştur rivayete göre. Bu bölge tarih kokan ve ilgi çeken bir yapıya sahiptir. Kente gelenlerin uğramadan geçmedikleri Balıklıgöl’ü siz de ziyaret etmelisiniz.

    Şanlıurfa Kalesi, şehrin en eski yapılarındandır. Şehir merkezinde yer alan Kale, 812 yılında şehir surlarının yenilenmesi sırasında, Sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Kalenin kayalıklarda bulunan Bizans dönemine ait kaya mezarları üzerine inşa edildiği bilinmektedir.  Ayrıca Kalede tarihi değeri yüksek olan çeşitli kitabe ve yazıtlar bulunmaktadır. Şehir merkezinde yer alıyor olması sebebiyle, kesinlikle uğramanız gereken tarihi yapılardan birisidir Şanlıurfa Kalesi.

    Göbeklitepe Höyüğü, kentin en eski tarihine tanıklık eden kalıntılara sahiptir. Turistlerin çok ilgi gösterdiği bölgede, tarihi M.Ö. 11000’li yıllara uzanan tapınma amaçlı kullanılan eşyalar ve mimari kalıntılara rastlanmıştır. Dikili taşlar ve üzerlerinde bulunan kabartmalı yabani hayvan ve bitki türlerinin çizimleri ilgi çekicidir. Cilalı Taş devrinden kalma olan bu Mabet, arkeologlar tarafından dünyanın bilinen en eski Mabet’i olarak niteleniyor. Dünya din ve medeniyet teorilerinde düzenlemelere sebep olmuş önemi bir arkeolojik buluştur bu kalıntılar. Bu sebeple, yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekmektedir. Şehre gitmişken kesinlikle kalıntıları görmenizi öneririz.

    Selahaddin Eyyubi Camii, kentin en önemli dini yapısıdır. Camii Vali Fuat Bey Caddesinde yer alıyor. Aslında caminin yerinde önceleri 457 yılında yaptırılan Aziz Yuhannes (Vaftizci Yahya) kilisesi bulunmaktaymış. Yapının aynı zamanda Adalet Sarayı olarak kullanıldığı da biliniyor. Selahaddin Eyyubi dönemine gelindiğinde, 900 ile 1250 yılları arasında kilisenin yerine Selahaddin Eyyubi Camii yapılmıştır. Kilisenin aslına bağlı kalınmıştır mimari açıdan. Yapı içerisinde her hangi bir süsleme dikkat çekmemektedir. Uzun yıllar atıl kalan ve harap bir biçimde olan cami 1993 yılında toparlanarak yeniden Selahaddin Eyyubi Camii olarak ibadete açılmıştır.

    Kentin bir diğer önemli camii Ulucami’dir. Urfa’nın merkezinde bulunan camilerden en eski olanıdır Ulucami. Bugünkü Ulucami yerinde, ilk olarak bir Sinagog inşa edilmiştir. Sonraları M.S. 435 ile 436 yılları arasında ölmüş olan Piskopos Rabula tarafından bu yapı St. Stephon Kilisesi’ne çevrilmiştir. Kırmızı mermerlerden inşa edilmiş olması sebebiyle Kızıl kilise olarak da anılmıştır. 1170 ile 1175 yılları arasında ise bu yapı yerine Nurettin Zengi tarafından Ulucami inşa edilmiştir. Ulucami, Anadolu’nun en güzel çok ayaklı camileri arasında yer alır ve etkileyici bir mimariye sahiptir. Eski yapının çan kulesi ise bugün minare olarak kullanılmaktadır.

    Halfeti yani kentin saklı cenneti, herkesin hayran kaldığı bir bölgedir. Bu bölge M.Ö. 855 yılında Asur Kralı III. Salmanassar egemenliği altında iken Şitamrat adı ile anılmaktaydı. Yunanlılar Urima derken, Süryaniler ise Kal’a Rhomeyta ya da Hesna the Romaye olarak adlandırmışlardır. Halfeti’de kesinlikle bot turu yapmalısınız. Böylece batık kent üzerinde dolanarak kalıntıları görebilirsiniz. Sular altında kalan camilerin minareleri, taş evlerin görünen kısımları ile çok etkileyici bir atmosfere sahiptir. Bir de zahter çayı eşliğinde soluklanarak bu atmosferin tadını çıkarmalısınız.

    Dünya üzerinde sadece bu bölgede yetişen siyah açan güller ise inanılmazdır. Dünya’da tek oluşu ile ilgi çekiyor ve ticareti de yapılıyor. Siz de siyah gül satınalabilirsiniz ancak götüreceğiniz yere göre genellikle rengi değişiyormuş ve genellikle koyu kırmızı açıyormuş. Muhtemelen bölgenin nitelikleri ile ilgili olarak siyah açmaktadır gül.

    Ulaşım

    Şanlıurfa’ya en hızlı ve en konforlu ulaşım aracı uçaktır şüphesiz. Kentin 2007 yılından beri hizmete açık havalimanına uçak ile ulaşıp, karayolu ile şehri ve çevresini gezip görebilirsiniz. Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan otobüs, minibüs ve taksilerdir. Siz de rahatlıkla bu araçları tercih edebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise araç kiralamadır. Bu da tamamen sizin tercihinize kalmış bir seçenektir.

    Şehrin Havalimanı Hakkında Bilgi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı 2007 yılından bu yana hizmet vermektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir uçuşlarının yanında Suudi Arabistan’a da seferler düzenlenmektedir. Havalimanı kente yaklaşık olarak 8 km uzaklıkta bulunmaktadır. Buradan şehir merkezine ise otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır. Ülkemizin kıymetli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’ya uçak bileti aldıktan sonra rahatlıkla ve kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bölgenin turizm sezonu başlamadan önce bilet araştırması yapmanızı öneririz.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Şanlıurfa güneyinde Suriye sınırına dayanmaktadır. Batı kesiminde Gaziantep yer alırken, doğusunda Mardin bulunmaktadır. Kentin kuzeyinde de Adıyaman ve Diyarbakır yer alıyor. Şanlıurfa’nın Mardin ve Gaziantep başta olmak üzere komşu kentlerinin tümü kendilerine has bir güzelliğe sahiptir. Her şehir için ayrıca geniş zaman ayırmanızı önersek de, eğer Şanlıurfa gezinizde hala zamanınız varsa çevre şehirlere doğru yol alabilirsiniz. 

    Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr

    Yorum Gönder