Ülkemizin en etkileyici bölgelerinden biridir Karadeniz bölgesi. Doğası ve sıcacık insanları ile herkesin gönlünü çalmıştır. Bu bölgede seyahat ederken kendinizi hep evinizde gibi hissedersiniz. Ne kadar çok gezerseniz gezin, burada kendinizi yorgun hissetmezsiniz. Eşsiz doğası sizi dinç tutar. Bölgeye has doğal güzellikler sadece yurtiçinden değil yurtdışından da sayısız turisti bölgeye çekiyor. Bahar ve yaz ayları için planlar yapılmaya başlanmışken biz de sizler için Karadeniz turu programı hazırladık. Seyahatinize başlamadan önce, bölgenin hangi ucundan seyahate başlayacağınıza karar vermelisiniz. Bu da ülkenin hangi bölgesinden hareketle seyahate çıktığınız ile ilgilidir. Öncelikle Trabzon uçak bileti alarak, havayolu imkânı sayesinde Trabzon’a ulaşıp, batıya doğru kıyı boyunca bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz ya da batı Karadeniz şehirlerinden birine uçak bileti alıp, seyahatinize batıdan başlayabilirsiniz. Biz batıdan doğuya doğru yapacağınız Karadeniz turuna dair önerileri derledik sizler için.
İlk durak Bolu olabilir, eğer daha önce gitmediyseniz. Bolu’nun güzelliklerini görmeden geçmek büyük bir kayıp olur. Bolu – Abant, İstanbul’a yakın ve korunmuş doğası ile büyüleyen bir yerdir. Bolu’da özellikle Aladağ yaylaları ve Yedigöller görülmeye değerdir. Burada konaklamayı düşünürseniz, özellikle Abant çevresini tercih etmenizi öneriyoruz. Abant çevresi hem sakin ve huzur vericidir, hem de burada pek çok konaklama seçeneği bulunuyor.
Yedigöller ise size doğanın tüm renklerini gösterecek bir doğa harikasıdır. Burada eşsiz kareler yakalayabilirsiniz. Ayrıca yürüyüşler, kamp ve olta balıkçılığı gibi faaliyetler için de çok uygundur. Özellikle bahar aylarında seyahat edecek olanlara, Yedigöller Milli Parkı’nı gezmeyi mutlaka öneriyoruz. Bu bölgenin en canlı olduğu, tüm renklerini sergilediği zamandır bahar ayları.
Bolu seyahatinizi sonlandırdıktan sonra karayolu ile Zonguldak’a doğru yola çıkabilirsiniz. Sahil şeridi yolundan ilerleyerek, kentin ünlü mağaralarını ziyaret edebilirsiniz. Cehennemağzı Mağaraları, Harmankaya ve Değirmenağzı Şelaleleri, Zonguldak Ereğlisi, kentin en görülmeye değer noktalarıdır. Vaktiniz doğrultusunda buraları görüp, bir yemek molası verebilirsiniz kentte. Özellikle Uğmaş çorbasını denemeden yola devam etmemeniz önerilir. Kentten ayrılmadan önce ünlü Safranbolu evlerini de görmeniz önerilir.
Sahil şeridinden Karadeniz’in doğusuna doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Sıradaki durağımız Bartın ve hatta özellikle ilgi çekici bölümü olan Amasra. Safranbolu’dan Amasra’ya doğru yol alıp, yol üzerinde rastlayacağınız Kuş Kayası Yol Anıtı’nı gezebilirsiniz. Aynı zamanda Bakacak’ta mola verip harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Kentin tarihi mekânlarına zaman ayırmak isterseniz, başta Amasra Kalesi olmak üzere, Kilise Camii, Karanlık Kapı ve Kemere Köprüsü’nü ziyaret edebilirsiniz.
Eğer Amasra geziniz uzun sürerse burada konaklama yapabilirsiniz ama gezinizi kısa kesip Sinop’a doğru da yol alabilirsiniz. Sinop M.Ö. 5. Yüzyıla kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. Böylesine bir kentin ilgi çekici olmaması mümkün değil. Sinop inanılmaz bir doğal güzelliğe sahiptir. Sahip olduğu Karadeniz’in en kuzey ucu olan İnceburun, Sinop Kalesi, Kent Müzesi ve doğal sit alanı olarak kabul edilmiş olan Akliman görülmeye değerdir.
Yol üzerinde olan Kastamonu’yu da ziyaret edebilirsiniz Sinop’a gelirken ama Sinop’ta daha fazla görülecek alan var ve daha fazla zaman geçirmek daha keyifli olmaktadır. Eğer gezi sürenizi bir haftadan daha uzun tutabiliyorsanız, Kastamonu’dan sonra Sinop’a kendinizi bırakmalısınız.
Sinop’un gezilecek yerleri bu kadarla sınırlı değildir ayrıca. Hamsilos koyu, Sarıkum gölü, Boyabat, Durağan yaylaları ve İnaltı Mağarası görülmesi gereken güzelliklerdir. Sinop geziniz tamamen seyahat süreniz ile doğru orantılı olacaktır. Çünkü burada görülecek yer çok, yeter ki siz isteyin. Ayrıca hazırladığımız Sinop Gezi Rehberi de size şehirdeki geziniz boyunca yardımcı olacak bilgileri içeriyor.
Şimdiden gezi sürenizin 3-4 gününü harcadığınıza göre Doğu Karadeniz için geç bile kaldınız. Çünkü Doğu Karadeniz’in büyüsü bambaşkadır. Karayolu üzerinden durmadan yol alarak Trabzon’a ulaşırsanız, Doğu Karadeniz için geç kalmamış olursunuz. Trabzon ile birlikte doğanın büyüsü altına girmeye başlayacaksınız. Trabzon’a gelince ilk olarak şehir merkezinde bulunan önemli tarihi yapı Ayasofya Kilisesi’ni görebilirsiniz. Trabzon’a gelince görülmeden dönülmesi düşünülemeyecek olan Sümela Manastırı ise Trabzon’un güneyinde, Zigana’nın tam üstünde bulunmaktadır. Tam anlamıyla bir tarihi eserdir Sümela Manastırı.
Trabzon Kalesi ve Trabzon Müzesi de kentin en önemli yapılarıdır. Trabzon’un tarihi adına görülmesi gereken yerlerdi buraları. Bunun dışında Trabzon’da Uzungöl ve çevresi de mutlaka görülmelidir. Hatta gezi süreniz el veriyorsa bir tam gününüzü ayırmalısınız bu doğa harikasına. Ayrıca kentte ihtiyaç duyacağınız tüm bilgilere ulaşabileceğiniz Trabzon Gezi Rehberi ‘ne de göz atmalısınız.
Ayrıca Trabzon’da her öğününüz bir ziyafet olacaktır. Hamsinin en iyisini bulacağınız kentte hamsi yemeklerinin çeşitliliği karşısında şaşıracaksınız. Mısır ekmeği, karalahana sarması, Laz böreği kentin lezzetlerinden sadece bazılarıdır.
Trabzon’un ardından yemyeşil kentlere doğru yol almaya devam ediyoruz. Sırada Rize var. Kentin tipik özelliği dik yamaçları ve vadileridir. Rize’de ilk ziyaret edeceğiniz tarihi yapı Rize Kalesi olacaktır. Rize’nin 15 km kadar güneyinde yer alan ilgi çekici yapı Zilkale ise Fırtına deresinin yamaçlarında yer almaktadır. Doğa içinde bol bol yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz buraya. Keyifli bir gezi yapmış olursunuz.
Çamlıhemşin ilçesindeki ünlü Ayder yaylasına gitmezseniz, eksik bir Rize gezisi yapmış olursunuz. Ayder yaylası, Kaçkar dağlarının eteklerinde, 1350 metre yükseklikte bulunmakta ve doğası ile adeta büyülemektedir. Bin bir doğa rengini bir arada görebilirsiniz burada. Burada bulunan kaplıca sularının da şifalı olduğu biliniyor ve termal turizm açısından da önemli bir noktadır. Bu bölgede işletmesini ailelerin yaptığı şirin konaklama yerleri mevcuttur. Bölgedeki yapıların tümü doğa ile uyumu düşünülerek ahşaptan yapılmıştır.
Kaçkar dağları Milli Parkı içerisinde de şelale gibi pek çok doğa harikası ile karşılaşabilirsiniz yürüyüşünüz sırasında. Ayrıca, Rize geziniz sırasında ihtiyacınız olacak bilgilere, hazırladığımız Rize Gezi Rehberi aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Rize’den ayrılmakta zorlanacaksınız ama Artvin’i görmek için de harekete geçmelisiniz. Sıradaki ve son kentimiz Artvin.
Artvin ve çevresi, Doğu Karadeniz’in karakteristik özelliği olan büyüleyici yeşilliğin sürdüğü bir bölgedir. Artvin doğası sebebiyle inanılmaz bir değere sahiptir. Heybetli dağları, yeşilin her tonunu barındıran ormanları, büyüleyici yaylaları, krater gölleri ve zengin fauna ve florası ile göz doldurmaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin gösterdiği büyük ilgi bundandır. Ayrıca kent, 5000 yıllık etkileyici bir tarihe sahiptir.
Tarihi yapılarından özellikle Artvin Kalesi ve Şavşat Kalesi görülmeye değerdir. Artvin’de köklü tarihine bağlı olarak önemli kilise ve manastırlarda bulunmaktadır. Tekkale Manastırı ve Porta Manastırı görülebilir dini yapılardır. Arıca Karadeniz’in serin sularında yüzmek isterseniz, Artvin’in tertemiz sahilleri bulunuyor. Hopa’da bulunan Kemalpaşa Plajı, Kopmuş Plajı ve Arhavi Plajı, kentin deniz turizmi noktalarıdır. Kalan seyahat sürenizi burada oldukça verimli şekilde değerlendirebilirsiniz. Kentin doğasını yakından tanımak için bahar ve yaz ayları önerilse de, hatta bahar ayları bol yağışlı geçse de, kentin kayak merkezi sebebiyle kış aylarında da ziyaretçisi çok olmaktadır. Atabarı Kayak Merkezi, hem kayak hem de diğer kış sporları için tercih edilebilir bir merkezdir.
Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr