Dil Seçiniz

Rize Ucuz Uçak Bileti

Bir Rize uçak bileti ile doğanın kalbine ziyaret edebilirsiniz. Rize uçak bileti en uygun fiyatlarla ucakbileti.com.tr 'de.

Rize Hava Durumu

    Rize Gezi Rehberi

    Yeşilin her tonunu görüp yaşadığınızı hissedeceğiniz bir şehirdir Rize. Ormanları, denizi, dereleri, buzul gölleri, yaylaları ile doğanın güzelliklerini, renkli ve sıcak insanları ile de dostluğu samimiyeti yaşatıyor. Rize Türkiye’nin nadide bir köşesidir. Çayı ile ünlenmiş olsa da küçümsenmeyecek büyüklükte yayla turizmi potansiyeli vardır. Yerli ve yabancı turistler için oldukça ilgi çekici bir kenttir Rize. Ülkemizde olduğu kadar yurtdışında da başta doğası ile olmak üzere, kendine has nitelikleri ile ilgi çeken bir turizm merkezidir.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Aslında Rize hakkında tarihi bilgiler oldukça kısıtlıdır. İsminin nereden geldiğine dair sayısız iddia mevcuttur. Antik Çağ yazılı kaynaklarında şehrin adı “Rhizus” olarak anılmaktadır. İsmin kaynağı konusunda ise kuvvetli iddia Yunanca “Riza” yani “Dağ Eteği” olduğu yönündedir.  Rize’nin olduğu bölgede, eski dönemlerde Kulku veya Kulha adı verilen bir Asya topluluğunun olduğu bilinmektedir. Bu bölge M.Ö. 765 – 735 yılları arasında Urartu Kralı II. Sardur tarafından ele geçirilmiş, M.Ö. 714 yılında Kimmerler tarafından fethedilmiş ve M.Ö. 680 yılında ise İskitler’in eline geçmiştir. Şehir M.Ö 626 ‘da Saka Kralı Madova’nın öldürülmesi ile Med İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Bunun ardından bölge, Büyük İskender’in doğu seferleri sırasında Kapadokya ve Bitinya ile birlikte Pontos Eyaleti’ne bağlanmıştır. M.S. 10 ve M.S. 395 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nun, bunun ardından da Bizans İmparatorluğu’nun egemenliği altında kalmıştır. Rize’nin Türk beyliklerinin eline geçişi, 1080 Posof kuşatmasında Gürcü Krallığı’nın yenilmesi ile birlikte olmuştur ve 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir.

    Rize de halk arasında ağırlıklı olarak kullanılan dil Türkçe, Lazca ve Rumca’dır. 45 adet Çay fabrikasına sahip olan şehrin ekonomisi de çaya dayanmaktadır.

    İklim Ve Sezon

    Rize ülkemizin en çok yağmur alan bölgesidir. Kıyı kesiminde bulunan şehirde, ılık ve bol yağış alan bir iklim hüküm sürüyor. Bol yağış sel ve heyelan riskini de arttırmaktadır. Rize’de dört mevsim ılık ve bol yağışlı bir iklim ile karşılaşılıyor. Kıyıdan uzaklaşarak, şehrin güneyindeki dağlara yaklaştıkça iklim sertleşmeye başlar. Kafkas dağları, şehri soğuk kuzey rüzgârlarından korumaktadır. Rize’de yıllık sıcaklıklar -7 derece ile +38 derece arasında değişiklik göstermektedir. Şehirde senenin yaklaşık 140 günü ise yağışlı geçmektedir. Dolayısıyla Rize seyahatinizde yağmurlara da denk gelmeniz mümkündür. Ancak doğa güzellikleri ile meşhur bu şehir yağmurları ile karakteristik özelliklerini yansıtıyor ve her mevsim görülmeyi hak ediyor. Her mevsim farklı güzellikte bir manzara sizi bekler Rize’de.

    Gezilebilecek Yerler

    Rize denilince ilk akla gelen belli başlı yerler vardır. Bunlardan biri de Fırtına Vadisi’dir. Fırtına Vadisi, artık dünya çapında önemi ve değeri kabul görmüş, meşhur bir vadidir. Fırtına Vadisi’nde 2400 çeşit bitki vardır ve 400 çeşit ise nadir bitki türleri gözlenmektedir. Debisi oldukça yüksek olan Fırtına Deresi, Rafting yapmak isteyenlerinde tercihleri arasında yer alıyor. Fırtına Deresi, başka vadilerden geçip, farklı su kolları ile de birleşerek Erzurum’a kadar uzanmaktadır. Rize, Rafting yapmak isteyen ziyaretçilerine Fırtına Deresi dışında farklı seçenekler de sunuyor. İkizdere, Taşlı Dere ve Kara Dere de Rafting yapmak için oldukça uygun niteliktedir.

    Rize’nin en bilinen ve muhteşem doğası ile göz kamaştıran yaylası, Çamlıhemşin ilçesinin 19km güneydoğusunda yer alan Ayder Yaylasıdır. Kaçkar Dağları’nın eteklerinde bulunan yayla 1350 metre yüksekliğe sahiptir. Aslında yayla kabul edilebilmesi için 1800 metre yüksekliğe sahip olması gerekiyor. Burası yayla yolculuğunda bir dinlenme noktası gibi de görülebilecek bir yer. Rize’ye gelen her turistin mutlaka uğradığı bir noktadır Ayder Yaylası. Kesinlikle görülmeden gelinmemelidir.

    Doğanın bu kadar muhteşem bir yüzünü her köşesinde gördüğümüz bir şehirde, termal suların olmaması şaşırtırdı. Rize aynı zaman da termal turizm açısından da kıymetli bir şehirdir. Kaplıcalarının şifa kaynağı olduğu ziyaretçileri tarafından da onaylanıyor. Rize’nin termal sularının keyfini de çıkarmalısınız mutlaka.

    Şehir tarihi eserlerinden çok doğası ile ilgi çekiyor. Şehirde çok fazla tarihi eser ile karşılaşmak mümkün değil. Rize’de gidilebilecek iki önemli müze mevcut. Bunlar Çaykur Çay Müzesi ve Etnografya Müzesi’dir. Yan yana olan iki eski konağın yenilenmesi ile yapılan müzeler, yan yana olmaları sebebiyle yol ve benzeri ile çok zaman harcamadan birlikte ziyaret edilebilir noktalardır.

    Bir diğer tarihi eser olan Zilkale, Rize’nin görülesi nitelikte mekânlarından bir diğeridir. Çamlıhemşin ilçesinin 12km güneyinde, Fırtına Vadisi’ndeki bir geçide hâkim bir konumdadır. Denizden 750 metre, dere yatağından da 100 metre yükseklikte bir tepe üzerinde konumlanmıştır. Yapım tarihi hakkında bilgi bulunmayan kale, 8 burç ve 1 gözetleme kulesinden oluşmaktadır. Etrafında bulunan Zil Deresi savunma hendeği görevi görmektedir ve merdiven ile dereye iniş sağlanmaktadır. Kale, bölgenin Osmanlı hâkimiyeti altına girmesi ile birlikte Kale-i Zir adıyla anılmaya başlanmış ve askeri amaçlar için kullanılmıştır. Özellikle içerisindeki ilginç mimari izleri maalesef büyük oranda silinmiştir. Bölgenin genel olarak kullanılan yapı malzemesi olan ahşap, kalenin iç kısımlarında kullanılmıştır.

    Kaçkar Dağları Milli Parkı, Rize’nin sahip olduğu ve ender rastlanan doğa harikalarını barındırıyor. Pleistosan‘e ait buzul izleriyle beraber aktüel buzullaşmanın birlikte görüldüğü ender alanlardan biridir Kaçkar Dağları. Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda buzullar, buzul gölleri, buzul vadileri, sirkler ve morenler görülebilmektedir. Kaçkar dağlarında ise yaklaşık olarak 100’e yakın buzul gölü bulunmaktadır. Ülkemizin kabul edilmiş tek Şimşir Ormanının da Rize’de bulunduğunu belirtmek gerek. Endemik bitki türleri ile de doğa açısından kıymeti gözler önüne seriliyor. Dünya çapında ilgi gören bir kent olmasının bir sebebi de bu doğal özellikleridir.

    Rize’nin Fındıklı İlçesinin Çağlayan köyü ise Rize’nin kendine has mimari yapısını yansıtıyor. Mimari açıdan incelemelerde bulunulabilecek, ziyaretçilerini bu konuda tatmin eden ve beğeni kazanan bir bölgedir Çağlayan köyü.

    Rize gezinizde, çay fabrikalarını ziyaret ederek buralardan hem kendiniz hem de sevdikleriniz için çay satın alabilirsiniz. Rize çayı lezzetini bizzat yerinde inceleyip, tadabilirsiniz.

    Ulaşım

    Rize’ye Trabzon Havalimanına varmak üzere uçak bileti alarak ulaşabilirsiniz. Trabzon Havalimanına varış yaptıktan sonra, karayolu üzerinden 70km bir mesafe sonrasında Rize’ye ulaşabilirsiniz. Karayolu yolculuğunuz süresince doğayı gözlemleyip, gezinizin heyecanını yaşayabilirsiniz. Şehre varışınızı adım adım gözlemleyebilirsiniz.

    Şehrin Havalimanı Hakkında Bilgi

    Rize’nin havalimanı bulunmamaktadır. En yakın havalimanı Trabzon’dadır. Trabzon havalimanından 70km’lik karayolu mesafesinin ardından Rize’ye ulaşılmaktadır. Uçak sonrası yolculuk mesafesi de avantaj olarak görülmelidir. Keyifli, doğa manzaralı bir yolculuğun ardından Rize’ye ulaşılmaktadır.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Rize, ülkemizin kuzeydoğusunda, Doğu Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Kuzeyde Karadeniz’e sahili vardır. Batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde ise Erzurum yer almaktadır. Uçak ile ulaşım sağlanacaksa Rize seyahatine Trabzon’u eklemek de güzel olacaktır. Bir uçak bileti uzaklığında olan Trabzon’u Rize gezinize ekleyebilirsiniz. Karadeniz bölgesinin güzide iki kentini birlikte ziyaret etmiş olursunuz. Bunun dışında Rize çevresindeki her il kendine has ve görülesi niteliklere sahiptir. 

    Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr

     

    Yorum Gönder