Dil Seçiniz

Muş Ucuz Uçak Bileti

Muş uçak bileti ile bu güzel doğu şehrini gezebilirsiniz. Muş uçak bileti en uygun fiyatlarla ucakbileti.com.tr'de!

Bazı İllerimizde Hava Durumu

    Muş Gezi Rehberi

    Muş ovasının kenarında kurulmuş olan şehir, lalesi ve üzümü ile tanınır. Her köşesinde tarihin farklı dönemlerine dair izler taşımaktadır. Muş, Doğu Anadolu bölgesinin, Yukarı Murat – Van bölümünde yer alıyor. Ülkemizin her köşesi harikalar ile bezelidir. Muş da böyle bir şehir ve Muş’a ulaşımınız bir uçak bileti kadar yakın.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Şehir ismini, merkez ilçe kabul edilen Muş denilen bölgeden alır. Muş isminin nerden geldiği konusunda ise net ve ortak bir karara varılamamış olsa da en kuvvetli ihtimal, Muşkiler ’den gelmiş olduğu düşüncesidir. Muşki Kavmi, Muş güneyi dağlarında barınmış ve Kızıl Ziyaret tepesinde bulunan kaleyi de büyük bir ihtimal ile onlar yapmışlardır.  Bu kale daha sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından da yıktırılmıştır. Muş ve çevresindeki pek çok tarihi eserde, yonca kabartmalarına rastlanmaktadır ve bu kabartmaların Muşkiler ’in işareti olduğu söylenmektedir.

    Muş şehrinin tarihi incelendiğinde, Asur kaynaklarına göre kökeni M.Ö. 13. Yüzyıla kadar uzanıyor. Bu dönemlerde Urartulara bağlı olan Nairi ülkesinin egemenliği altında olduğu biliniyor. Bunun ardından ise Muş pek çok medeniyetin egemenliği altına girmiştir. Sırasıyla İskit, Med, Pers, Makedon, Selevkos, Roma, Part, Arsakes ve Bizans yönetimine girmiş, Bizanslılar ve Sasaniler arasında da birkaç kez el değiştirmiştir. Bunların ardından da Emeviler ve Abbasilerin egemenliği altına girmiştir. Malazgirt savaşı yaşandıktan sonra Muş Selçukluların himayesi altına alınmıştır. Kısa süre sonra ise Timurlularca ve Moğollularca yağmalanan kent, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Safevilerin egemenliğinin ardından nihayet 1514 tarihinde Osmanlı himayesine girmesi ile istikrara kavuşmuştur. 19. Yüzyıl sonlarında Bitlis vilayetine bağlanmış ve 1929 yılında Bitlis’ten ayrılmıştır.

    İklim Ve Sezon

    Muş ‘ta denize uzak ve yüksek olması sebebiyle sert kara iklimi hüküm sürmektedir. Dolayısıyla kışlar oldukça sert geçer. Sıcaklık yıl içerisinde -29 ile +37 derece arasında değişiklik gösterir. Kışları kar yağışı da yoğun olduğu için ziyaret için bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Ancak, şehir merkezine 8km mesafede bulunan Güzeldağ Kayak Merkezi, gelişmeye ve her geçen gün daha kaliteli hizmet vermeye devam etmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak Kayak severler, gezilerini kış aylarına da denk getirebilir.

    Gezilebilecek Yerler

    Pek çok görülesi tarihi camiye sahiptir Muş. Ulu Camii, avlusunda türbesi bulunan Şeyh Muhammed-i Mağribi tarafından yaptırılmıştır. Mimari özellikleri sebebiyle 14. Yüzyılın ikinci yarısına ait olduğu kanısı mevcuttur. Mimari nitelikleri incelendiğinde Moloz taştan yapıldığı anlaşılan cami, dikdörtgen planlıdır ve kitabesizdir. Ulu Camii’nin doğusunda ise Alaaddin Bey ve Hacı Şeref Camileri bulunmaktadır. Hacı Şeref Camii, Selçuklunun izlerini günümüze getiren Arslanlı Hanın içerisinde yer almaktadır. 17. Yüzyılda yaptırılmıştır. Ana mekânı kare planlı olan cami, ortada büyük, yanlarda basık kubbelerle örtülmüştür. 1902 yılında camiye minare eklenmiş, ayrıca 1997 yılında da son cemaat yeri inşa edilmiştir. Önemli tarihi camilerden biri olan Alaaddin Bey (Paşa) Camii, 18. Yüzyıl başlarında, şehrin valisi Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimari nitelikleri incelenmeye değer Muş camilerinden diğerleri ise Esenlik Camii ve Yünören Camii’dir.

    Arak Manastırı (Kilisesi) şehrin tarihi değerlerinden bir diğeridir. Karaçavuş dağlarının doğu kesiminde, şuanda yayla olarak kullanılan zirvenin üzerinde yer alıyor. Manastır ismini ise Arak (Kepenek) köyü vermektedir. Arak Farsça’da şarap anlamına gelmektedir ve köyün önceleri üzüm şırası çıkarılan bir yer olduğu da biliniyor. 200-250 metre ileride ise kilisenin çan kulesini görmek mümkündür. Manastırın mimarisi, işçiliği ve yapımında kullanılan malzemeleri incelendiğinde, Roma usulü detaylar dikkat çekmektedir.

    Muş’ta kültür turizminin önemli temsilcilerinden biri de Alaaddin Bey Hamamı’dır. Halen aktif olarak kullanılan hamam, şehrin ziyaretçileri tarafından uğramadan geçilmeyen noktalardan biridir. Osmanlı son dönem eserlerinden biri olan hamam, mimari açıdan incelendiğinde Alaaddin Bey Camii ile benzer özellikler göstermektedir. Bahar ve kış aylarında Muş’a gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka siz de uğramalısınız. Alaaddin Bey Hamamı dışında, Muş’un tarihi önemi yüksek iki hamamı olan Güllü Hamam ve Dere (Migre) Hamamları doğal afetler sırasında, daha fazla dayanamayarak kullanılamaz hale gelmiştir. Bunun büyük oranda sebebi, Selçukluların Orta Asya yerleşik hayatından gelen özelliğidir. Yapılar dönemin ihtiyaç ve şartları gereği kerpiçten yapılmışlardır.

    Şehrin merkezinde bir gezintiye çıktığınızda uğramadan geçmeyeceğiniz noktalardan biri de Muş Kalesi’dir. Muş Kalesi, şehrin en eski yerlerinden biridir denilebilir. Yapının kesin tarihi bilinmemektedir. Ancak Moğol istilasını takiben 7. Asır ortalarına doğru yapıldığı sanılmaktadır. Hz. Osman zamanında bölgede süren uzun savaşlar kalenin de büyük oranda zarar görmesine sebep olmuş. Ciddi yıpranmalar sebebiyle üzerindeki tarihi değerlerin büyük bölümü tahrip olmuştur. Muş Kalesi’nin batı kesiminde yine tahrip olmuş Arap Mezarlığı, Selçuklu Mezarlığı ve Osmanlı Mezarlığı bulunmaktadır. Fakat, hem karışık hem de dağınık bir haldedir.

    Şehrin önemli kalelerinden bir diğeri Malazgirt Kalesidir. Haşmetli bir görüntüsü olan kalenin, Malazgirt ilçesini çevreleyen, birbirine paralel olan iki suru onarıma tabi olmuştur. Kale, hem İslamiyet döneminde hem de Bizans dönemlerinde pek çok savaş görmüştür.

    Şehirde gezip dolaşırken Eski Muş Evleri ile karşılaştığınızda mimari özellikleri dikkatinizi çekecektir. Zamanla Türkleşmiş olan şehirde mimari açıdan Türk örf, adet ve geleneklerine göre şekillenmiş evler ile karşılaşılmaktadır. Evlerin bu dikkat çeken mimari özellikleri, avlu, tandırlık, çardak ve erzak deposu gibi bölümlerin varlığı ve konumu, halkın ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiş özelliklerdir. Eski Muş evlerinin de temel yapı malzemesi kerpiçtir. Tavan, pencere, kapı gibi bölümlerde ise ahşap kullanıldığı gözlenmektedir.

    Tarihin izleri ile bezeli, her dönemin değerlerini bir şekilde yansıtan bu şehrin bir diğer değeri, Muş şehir merkezine sadece 8km uzaklıkta olan Güzeldağ Kayak Merkezi’dir. Pek çok kayak sporcusu yetiştirmiş olan şehir uzun kışlarının avantajını kullanmaktadır.  Kışların sert ve bol kar yağışlı geçmesi, kayak severlerin bölgeye akın etmesine sebep oluyor.

    Ulaşım

    Şehir merkezine uzaklığı 16km olan Muş Havalimanı, Muş’a ulaşım konusunda büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Sadece uçak bileti alarak, diğer ulaşım seçenekleri ile aktarma yapmadan, doğrudan şehre ulaşabilirsiniz. Bunun yanında karayolu ve demiryolu ile de şehre ulaşım mümkündür. Ancak en hızlı ve en konforlu olan seçenek tabi ki havayoludur.

    Şehrin Havalimanı Hakkında Bilgi

    Muş şehir merkezine uzaklığı 16km olan havalimanı 1992 yılından beri hizmet vermektedir ve şehir ile bağlantısı servis araçları ile sağlanmaktadır. Şehrin Havalimanı sayesinde Türkiye’nin her yerinden kolaylıkla bağlantısı sağlanabilmektedir.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Asıl Muş kabul edilen ve aynı isme sahip olan Muş merkez ilçesi, kuzeyde Varto, doğuda Bulanık, Hasköy ve Korkut ile komşudur ve Malazgirt ilçesi ile sınır komşuluğu yoktur. Muş ilinin komşu illerine bakacak olursak ise, kuzeyde Erzurum, güneyde Diyarbakır, Batman ve Bitlis, batıda Bingöl ve doğuda Ağrı ile sınır komşusudur. Genel olarak zengin tarihsel ve kültürel bir mirasa sahip olan bölge, gezi süresi doğrultusunda gezilip görülebilir. Muş ve komşu illerinin her biri kendine has nitelikleri ile görülmeye değer şehirlerdir. 

    Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr

    Yorum Gönder