Dil Seçiniz

Bitlis Ucuz Uçak Bileti

Bir uçak bileti mesafesindeki Bitlis'in güzellikleriyle tanışın. Bitlis uçak bileti en uygun fiyatlarla ucakbileti.com.tr 'de.

Bitlis Hava Durumu

    Bitlis Gezi Rehberi

    Her köşesi cennet olan ülkemizin kıymetli ve ilgi çekici ili Bitlis, gezginler için merak uyandıran seçenekler sunuyor. “Vadideki Güzel Şehir” diye anılan şehrin, Doğu Anadolu bölgesinin gözde şehirlerinden biri olması tesadüfi değildir. Şehrin kökeni Neolitik çağa kadar uzanırken, bir yanda Van gölü kıyısında olması, bir yanda kaleleri ve İslam eserleri, bir yanda da Süphan ve Nemrut dağlarını il sınırları içinde barındırması bu şehri görülmesi gereken şehirler listesine alıyor. Adeta sizi alıp tarihte yolculuğa çıkaracak bir gezi için Bitlis doğru bir seçim olacaktır.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Bitlis, Doğu Anadolu bölgesinde, Van gölünün kıyısında yer alıyor. İsmi ise Makedonya Kralı Büyük İskender ‘e kadar uzanıyor. Büyük İskender, şehirdeki kaleyi yaptırdığı komutanlarından biri olan Bedlis ‘in ismini vermiştir bu güzide şehre. Zamanla söylene söylene Bedlis olmuştur Bitlis. Bitlis’in, M.Ö.400 yıllarında Urartular ’ın yerleşim alanı olduğu biliniyor. M.Ö.11. yüzyıla kadar da bu böyle devam etmiş, şehir zaman içerisinde Asurlular, Medler, Persler, Bizanslılar gibi pek çok farklı medeniyetlerin hâkimiyeti altına da girmiştir. Türkler, 10. Yüzyıl ile birlikte Anadolu ‘ya gelmişlerdir ve Bitlis, Türklerin Anadolu ‘ya açılması konusunda önemli bir rol üstlenmiştir. Bitlis halen, hâkimiyeti altına girdiği her medeniyetin izlerini her köşesinde taşımaktadır. Kaleleri, Camileri, Medreseleri, Köprüleri ve Kervansarayları ile biriktirdiği kültür hazinesini halen ziyaretçilerine sergilemektedir.

    İklim Ve Sezon

    Denizlerden uzak ve deniz seviyesinden çok yüksek olan şehirde kara iklimi hüküm sürmektedir. Van gölü sebebiyle Bitlis ‘te kışlar Erzurum ve Kars ‘a göre daha az soğuk geçiyor olsa da, kışlar erken gelir ve geç gider. Bu sebeple nisan sonuna kadar kar örtüsü Bitlis ‘ten ayrılmaz. Kışların sert geçmesi sebebiyle bahar ve yaz aylarında Bitlis ‘i ziyaret edebilirsiniz.  Dağcılık sporu ile ilgilenenler, Süphan Dağına tırmanış planlıyorlar ise de bunun için en uygun aylar; haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarıdır. Yoğun kış şartları ve dondurucu soğuk altında gezinizin kısıtlanmaması için de, en rahat gezi tarihleri bu aylar süresincedir.

    Gezilebilecek Yerler

    Ahlat: Bitlis denilince ilk akla gelen Van gölü kıyısındaki Ahlat ilçesi oluyor. Öyle bir ilçe ki, sınırları içerisinde 1 müze, 14 kümbet, 2 kale, Osmanlı döneminden kalma 2 cami ve 1 hamam, Selçuklu dönemine ait 5 mezarlık, Osmanlı dönemine ait 1 mezarlık ve M.Ö.2000-1200 yıllarına ait 4 ayrı mezarlığı barındırıyor. Özellikle Emirlik Bayındır Kümbeti, görülmesi gereken en önemli yerlerden biridir. Onu 200 dönümlük bir alana yayılmış olan Tarihi Selçuklu mezarlığı izler. Ahlat tarihi ve kültürel eserlerinin yanında, Van gölü kıyısı sebebiyle kıyı turizmi de yapan bir ilçedir. Van gölü çevresindeki en güzel sahilleri burada görmek mümkündür. Eğer bu kıyılarda yüzmeyi planlıyorsanız bahar ve yaz aylarında 4 ay boyunca yüzmeye elverişlidir. Ahlat ilçesi yoğun tarihi eserleri ile sizi sizden alacaktır. Ayrıca kısa mesafede pek çok eseri ziyaret etme fırsatına da sahipsiniz.

    Ahlat Müzesi: Bitlis şehrinin tek müzesidir ve Ahlat Müzesi, Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. Tarihi Selçuklu Mezarlığının yanında yer aldığından Ahlat geziniz sırasında ziyaret edebileceğiniz yakın mesafede bulunan yerlerden biridir. Müzede, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik ve etnografik tarihi eserler incelenebilmektedir.

    Kaleler: Bitlis denilince Kaleleri akla gelir hemen. Bitlis Kalesi kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Yapım tarihi tam bilinmeyen Bitlis Kalesi’nin, M.Ö. 3.-4. Yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Kale, Bitlis Suyu’nun iki kolu arasında sarp bir kaya üzerine kurulmuştur.

    Kuş Gözlem Alanı: Doğa ve hayvan severler için çok güzel bir fırsattır kuş gözlem alanları. Bitlis ‘te Nemrut Gölü Kuş Gözlem Alanı, Sodalıgöl Kuş Alanı ve Van Gölü Kuş Alanı gibi gezilecek pek çok alan mevcuttur.

    El-Aman Hanı: Mimari açıdan oldukça önemli olan El-Aman Hanı, Anadolu‘nun en büyük kervansaraylarından biridir. Dükkânları, cami ve hamamları ile bir Külliye oluşturmaktadır. El-Aman Hanı, 16. Yüzyılda Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır.

    Narlıdere Köprüsü: Bitlis ‘in mimari açıdan değerli ve görülmesi gereken eserlerinden bir diğeridir. Muhteşem bir mimariye sahip olan köprünün hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmese de, yörenin tarihi ile ilişkilendirilerek, 16. Yüzyıl sonlarında Osmanlı Döneminde yaptırıldığı düşünülmektedir.

    Süphan Dağı: Türkiye‘nin 3. Büyük doruğu olan Süphan Dağı, dağcılık sporu ile ilgilenenlerin büyük ilgisini çekmektedir. Türkiye‘nin dağcılık turizmine büyük katkısı olan bir merkezdir Süphan Dağı. Her yıl pek çok turistin tırmanış için akın ettiği Süphan dağında tırmanış planlıyorsanız, öncelikle Bitlis-Adilcevaz İlçe Jandarma Karakolu‘ndan izin almanız gerekmektedir.

    Camiler: Bitlis’ten bahsediyorsak meşhur camilerini atlamak olmaz. Kureyşi semtinde Zeydan mahallesinde yer alan Kureyşi Cami, ulaşıma kolay bir konuma sahiptir. Kureyşi Camii’nde yapılan incelemeler gösteriyor ki, cami ilk yapıldığı zamanlarda zengin süslemeler ile bezelidir. Ancak zaman ile harap olan süslemelerin günümüze erişemediği tespit edilmiştir. Ayrıca Kureyşi Camii’nde Sultan Kureyşi Hazretlerinin de türbesi bulunmaktadır. Alemdar köprüsüne yakın konumu ile Sultaniye Camii de görülecek yerler arasında yer almaktadır. İki katlı olarak inşa edilmiş olan Sultaniye Camii, 1828 yılında yapılmıştır. Sultaniye Camii’nin alt katında ise Şeyh Galip türbe ve zaviyesi bulunuyor. Oldukça sık ziyaret edilen bir türbedir Şeyh Galip Türbesi. Emir Bayındır Camii ise Bitlis’in en çok ilgi gören, Kümbetlerinden birinin yakınında bulunur. Kümbet ve cami aynı isme sahiptir. Emir Bayındır Camii, 1477 yılında Bayındır İbn Rüstem tarafından yaptırılmıştır. Ahlat ilçesinde yer alır ve Ahlat ilçesinde görülmesi gereken pek çok güzide mekandan biri olduğundan bir gün içerisinde bu mekanları ziyaret etmeniz mümkündür. Bitlis Ulu Camii, Bitlisin tarihi ibadethanelerinden bir diğeridir. 1150 yılında Ebu’l Muzaffer Muhammed tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir. Gezinize ayırdığınız sürenin çokluğu doğrultusunda, Tarihi Hizan Camii, Şeyh Hasan Camii, Gökmeydan Camii ve Şerefiye Camisi ve Külliyesi de görülecek dini mekânlar arasında yer almaktadır.

    Ulaşım

    Bitlis ‘e ulaşımınız bir uçak bileti kadar yakındır. Van ya da Muş Havalimanlarından birini seçerek oradan Bitlis ‘e devam edebilirsiniz. Van üzerinden yolculuk etmenizin şöyle bir de güzelliği mevcuttur. Van ve Tatvan arası tarifesiz feribotlar ile Van gölünün de tadını çıkarabilirsiniz. Zevkli bir yolculuk geçirerek Bitlis’e ulaşmış olursunuz. Hatta zamanınız olursa kısacık bir de Van turu yapabilirsiniz.

    Şehrin Havalimanı Hakkında Bilgi

    Bitlis ‘in henüz bir havalimanı mevcut değil. Bu sebeple Van Ferit Melen Havalimanı ya da Muş Havalimanlarından birini seçip uçak bileti almanız gerekiyor. Böylece bulunduğunuz ilden rahatlıkla bu havalimanlarına ulaşabilirsiniz.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Bitlis, Doğuda Van ile sınır komşusudur ve Van gölü kıyısında yer almaktadır. Batısında Muş ve Batman, kuzeyinde Ağrı, güneyinde ise Siirt ile komşudur. Gezi süreniz doğrultusunda çevre illere de zaman ayırabilirsiniz. Van başta olmak üzere, her biri görülmeye değer şehirlerdir

    Yorumlar (1)

    Andri

    Bitlis'de hava limanı yok ama ola ki bir gün açılır diye erkenden içerik girmişsiniz siteye :)) Tebrik ederim :) Yazı içerik olarak kaliteli ama sözüm yok :)

    Yorum Gönder