1988 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir kentin görülmeye değer olmaması söz konusu değildir. Strazburg, orijinal haliyle Strasbourg, adeta bir Açıkhava müzesi niteliğindedir. Fransa’nın kuzeydoğusunda yer alan Alsace bölgesinde bulunması sebebiyle hem Alman hem Fransız etkilerini hissedeceğiniz bir kent burası. Strazburg size hem huzuru hem hüznü hissettirebilir sokaklarında dolaşırken. Geçmişte yaşanan çekişmeler böyle bir iz bırakmış şehrin üstünde. Asıl size hissettirecekleri önemli kentin. Türklerin oldukça rağbet ettiği Strazburg seyahatiniz için uçak bileti alarak hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Strazburg uluslararası bir organizasyon merkezi niteliğindedir. Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun da merkezlerinden biri olması sebebiyle, Avrupa’nın önemli kentlerinden biridir. Ayrıca bu şehir büyük bir öğrenci kenti, çok sayıda üniversite, dil okulu ve kolej barındırdığı için kentte öğrenci nüfusu fazladır. Üniversite öğrencilerinin %20’sinin yabancı olması da, öğrenci ve eğitim şehri olarak tanındığının göstergesidir.
Kentin tarihine bakacak olursak, şehrin kuruluşu Roma İmparatoru Augustus tarafından gerçekleştirilmiştir. Ama kentin tarihinde asıl dikkat çeken, bölgenin sürekli Almanlar ve Fransızlar arasında bir çekişmeye sahne olmasıdır. 1681 yılında kent Almanlardan Fransızlara geçmiştir. 19. Yüzyılda Otto von Bismarck zamanında kent tekrar Alman yönetimine girmiştir ve bu dönemde Alsace - Lorreine bölgesinin merkezi haline getirilmiştir. Çekişme sürmüş ve 1919’da I. Dünya Savaşı’nın ardından Strazburg tekrar Fransa hâkimiyeti altına girmiştir. Bugün Fransa sınırları içinde yer alsa da, Alman etkileri silinmemiştir şehirden. Özellikle mimaride ve sokak ya da bölge isimlerinde Alman etkisi görülmektedir.
Strazburg, Akdeniz iklimi etkisi altında olan bir kent. Bu sebeple yıllık yağış miktarı da yüksek değil. Yaz aylarında sıcaklık 20 ile 25 derece arasında değişirken, kış aylarında ise 4 ile 9 derece arasındadır. Bu sebeple seyahate engel teşkil edecek hava şartları genel olarak yaşanmaz. Soğuk sizi rahatsız etmiyorsa kış aylarında da Strazburg’a gidebilirsiniz. Ama genel olarak kentin yüksek sezonu nisan ile eylül ayları arasında yaz ve bahar aylarıdır. Noel zamanlarında da şehrin ışıl ışıl görünümü oldukça etkileyicidir. Yeni yıl için tercih edilebilecek bir Avrupa kentidir Strazburg.
Strazburg denilince ilk akla gelen yapı şüphesiz Notre Dame Katedrali ’dir. Avrupa’nın en dikkat çekici Katolik katedrallerinden biridir bu yapı. İşlemeleri ve ihtişamlı mimarisi ile çok dikkat çekicidir ve kentin en çok turist ziyaretine uğrayan noktasıdır. Mimari açıdan büyük bölümünde Romanesk tarzı dikkat çekse de geç gotik mimari eserleri arasında değerlendirilmektedir. Katedralin yapımı oldukça uzun sürmüştür. 1015 yılında başlanarak 1439 yılında tamamlandığı bilinmektedir. 1874 yılına kadar da dünyanın en yüksek yapısı unvanını elinde tutmuştur. Ayrıca Katedralin kulesine çıkarak, şehrin harika manzarasını seyredebilirsiniz.
Katedralin hemen önündeki meydan, Gutenberg Meydanı’dır. Burası oldukça hareketli bir alandır. Matbaanın mucidi olan Johannes Gutenberg’in hareketli kişiliğini yansıtan, 1840 yılında yapılmış olan bir heykel bulunur tam merkezde. Çevrede de hem alışveriş yapılabilecek dükkânlar hem de bir kahve içip soluklanılabilecek mekânlar bulunur.
Katedralin çevresinde sıralanmıştır görülesi pek çok yapı. Maison Kammerzell Evi zaten mimarisi ile ilk dikkatinizi çekecek olan yapıdır. Yarı ahşap, turuncu bina görselliği ile göz dolduruyor. Binayı bir Alman tüccarın yaptırdığı sanılıyor ve şehirdeki bilinen en eski evlerden biridir. Önceleri, binanın altında tüccarlar mallarını satıyorlarmış. Binanın ahşap işçiliği belki de en ilgi çeken yanı. Mimariye ilgisi olanlar bu yapıyı da çok beğenecektir. Ayrıca bölgenin tipik mimarisi için de güzel bir örnektir.
Ponts Couverts, Strazburg fotoğraflarında görmeye alışkın olduğumuz tarihi köprüdür. 1250’li yıllarda köprü ilk yapıldığında, dört taş kule ve çatıdan oluşan ahşap bir köprüdür. Sonraları taş versiyonu inşa edilmiştir. Üzerindeki çatı şehrin korunması amacıyla inşa edildiği için sonralarına buna ihtiyaç görülmemiş ve çatı kaldırılmıştır. Buna rağmen köprü halen kapalı/örtülü köprü anlamına gelen bir isim ile anılmaktadır.
Şehrin tarihi hakkında en kapsamlı bilgilere ulaşmak için müzelerini ziyaret etmek gerekir. Musee de L’oeuvre Notre Dame, şehrin ortaçağ ve Rönesans dönemine ait hazinelerini sergileyen bir müzedir. Katedralin güney kesiminde yürüme mesafesinde yer almaktadır. Katedralin heykelleri de bu müze kapsamında sergilenmekte, ayrıca ortaçağ Alsace resim koleksiyonu da görmeye değer bölümlerden biridir.
Şehrin en çok adını duyacağınız bölümü ise küçük Fransa yani Petite France olarak anılan eski bir mahalledir. Burası aslında eski bir tabakhane mahallesidir. Tabakhaneciler nehrin dört kola ayrıldığı noktada bulunan suyollarını kullanırlar. Hem barok kumtaşı evler hem de yarı ahşap nitelikli evler, burada sevimli ve harika bir yerleşim görünümü çiziyor. Ortaçağ kanalları boyunca uzanan şelaleler manzarayı hareketlendiriyor. Özellikle ışıklı süslemeleri olduğunda, binaların dört yanında bulunan çiçeklerle kendinizi bir masalın içinde gibi hissedebilirsiniz.
Strazburg’un doğal alanlarından biri olan Orangerie Park, 1804 yılında yapılmıştır. Napolyon’un eşini etkileme isteği ile Versailles Şatosu’nun bahçesinin mimarı olan Le Notre tarafından tasarlanmıştır. Park kapsamında 1805 yılında dâhil edilmiş olan bir de şato bulunur. Minyatür çiftlik, hayvanat bahçesi ve çocuk bahçeleri ile doğa ile baş başa kalınacak, uzun yürüyüşler yapılabilecek doğal bir alan burası. Özellikle hafta sonlarında oldukça rağbet görüyor. Şehrin sembolü olan leylek sayısında azalma söz konusu olunca bu park alanı içerisine, leylek yaşam alanı oluşturulmuştur. Bu uygulama etkili de olmuş ve leylek sayısında artış gözlenmiştir. Park alanında bulunan şelale ile huzur bulup, gölde bot ile gezi de yapabileceğinizi unutmayın.
Strazburg Üniversitesi Botanik Parkı, şehrin merkezinde bulunan bir doğal alandır. 1619 yılında kurulmuş olsa da, park bugünkü haline 1884 yılında ulaşmıştır. Botanik Park kapsamında 6000’den fazla tür bitki bulunmaktadır. Bahçe özel bir karaktere sahiptir. 3,5 dönümlük park alanında nadir ve de olağanüstü tematik pek çok koleksiyon bulunur.
Maalesef ülkemizden sadece aktarmalı uçuşlar ile Strazburg’a gidilebiliyor. Çeşitli Avrupa şehirlerinden aktarma yaparak ulaşabilirsiniz. Şehir içi ise en çok kullanılan ulaşım aracı, pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Strazburg’ta da bisiklettir. Pek çok gezilmesi gereken noktaya da bu şekilde hatta yürüyerek ulaşabilirsiniz. Zaten şehri yürüyerek keşfedersiniz asıl, ulaşım araçları ile şehre bakışınız çok kısıtlı kalır.
Strazburg Havalimanı, Bas – Rhin’in Entzheim kentinde yer alıyor. Yani Strazburg’a 10 km uzaklıkta bulunuyor. Siz aktarmalı olarak buraya uçmak yerine, Almanya’ya uçup oradan otobüs aktarması da yapabilirsiniz. Havayolu şirketlerinin uçak bileti ücretine dâhil ettikleri bu tip aktarma otobüsleri bulunuyor.
Strazburg’un merkezi olduğu Alsas bölgesi tamamıyla ilgi çekicidir. Hem tarihi hem mimarisi bölge genelinde bir Açıkhava müzesi hissi bırakacaktır sizde. Bu sebeple tatil süreniz ile doğru orantılı olarak, bu bölgenin tamamını görmeniz önerilmektedir. Burası harika şarapların yapıldığı, üzüm bağlarının meşhur olduğu bir bölgedir. Hem tadım yapıp, hem şarap satın alabileceğiniz kaliteli yerler ile karşılaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr