Dil Seçiniz

Üsküp Ucuz Uçak Bileti

Balkan şehri Üsküp uçak bileti burada!  En uygun fiyatlı Üsküp uçak bileti ucakbilet.com.tr 'de.

Üsküp Hava Durumu

    Üsküp Gezi Rehberi

    Vardar nehri yatağında kurulu, sıcacık bir Balkan şehridir Üsküp. Sıcakkanlı insanları, sanki Türkiye sınırlarından dışarı çıkmamışsınız gibi hissettiriyor size. Evinizdeymişsiniz gibi. Üstelik Makedonya’nın başkenti, siyasi, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan bu şehri gezmek için vizeye ihtiyacınız yok. Makedonya’ya vizesiz bir şekilde gidebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey Üsküp uçak bileti. Sonrası harika bir Balkan gezisi.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Makedonya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Üsküp, M.Ö. 4000’li yıllardan bu yana yerleşim bölgesidir. M.S. 1. Yüzyıl başlarına gelindiğinde bu yerleşim bölgesi Romalılar tarafından ele geçilerek bir ordu kampına dönüştürülmüştür. 395 yılında Roma İmparatorluğu doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrıldığında Üsküp yani o zamanki ismi ile Scupi, İstanbul merkezli olan Bizans’ın hâkimiyeti altında kalmıştır. Orta Çağ’ın başlarında, şehir Bizans ile Bulgar İmparatorluğu’nun çekişmelerine sahne olmuştur. Bugünkü Üsküp, 1282 yılında Sırp İmparatorluğu’nun topraklarına eklenmiş, 1346 yılında da İmparatorluğun başkenti olmuştur. Nihayet 1392 yılına gelindiğinde ise Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ve Üsküp adını almıştır. 500 yılı aşkın süre de bu bölgede Osmanlı hâkimiyeti sürmüştür. Rumeli Eyaleti’nin Üsküp sancağının merkezi olmuştur bu yerleşim yeri. 1912 yılında Balkan Savaşları sebebiyle Sırbistan Krallığı tarafından ele geçirilmiştir şehir ve Osmanlı’dan kopmuştur. Osmanlı istikrarı bölgede sonra erince, şehir sürekli değişimler yaşamıştır. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Yugoslavya Krallığının, II. Dünya Savaşı’nda Mihver Devletlerinden olan Bulgaristan’ın kısa süreli kontrolü altına girmiştir. 1944 yılında Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. 1963 yılında ağır hasarlara sebep olan deprem ile sarsılmıştır. Son olarak da 1991 yılında Yugoslavya’dan ayrılarak Makedonya Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. Bugün Üsküp’te atacağınız her adımda Osmanlı’nın 500 yıllık hâkimiyetinin izlerini hissedebilirsiniz.

    İklim Ve Sezon 

    Üsküp nemli astroiklime sahip bir şehirdir. Şehirde yaz ayları sıcak ve nemli geçerken, kış ayları da soğuk ve nemlidir. Kış aylarında kar yağışı görülürken, yaz aylarında ise sıcaklık ortalaması 31 derece civarındadır. Şehir genel olarak bol yağış alır. En yoğun ağış aldığı dönemler, Ekim – Aralık ve Nisan – Haziran ayları arasıdır. Şehri gezmek için en uygun zamanlar şüphesiz ki bahar ve yaz aylarıdır. Bahar aylarında şehrin sıcaklığı 15 – 24 derece arasında değişiklik göstermektedir. Yaz ayları ise sıcak olduğundan şehri gezmek için uygundur.

    Gezilebilecek Yerler 

    1392 yılı itibariyle 500 yıldan fazla Osmanlı himayesinde kalmış olan Üsküp’te, en önemli tarihi eserler de bu döneme aittir. Varda Nehri’nin ikiye ayırdığı şehirde, özellikle Eski Türk Çarşısı ve çevresinde çok fazla Osmanlı eseri ile karşılaşmak mümkündür. Şehrin genelinde ama özellikle de bu bölgede dolaşırken kendinizi adeta bir Anadolu kasabasında dolaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Eski Türk Çarşısı, şehrin en gözde yerlerinden biridir ve her turistin uğradığı bir noktadır. Burada alışveriş yapmak bir hayli keyiflidir. Buna kendinizi hazırlamalısınız gezinizin öncesinde.

    Üsküp’ün merkezinde Vardar Nehri kıyısında önemli bir meydan olan Makedonya Meydanı bulunur. Meydanda ticaret merkezi, alışveriş yerleri, kafeler de bulunur. Bu bölge de keyifli bir gezi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca şehrin simgelerinden biri olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de burada yer almaktadır. Bu köprü Fatih köprüsü olarak da bilinir ancak en çok duyacağınız ismi Taş Köprü ’dür. 1451 – 1469 yılları arasında II. Mehmet’in kontrolü altında yapılmıştır bu köprü. Kesin olmamakla birlikte, kimi kaynaklara göre köprü Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 13 kemer gözü ve 12 kemeri bulunan Taş Köprü’nün toplam uzunluğu 220 metre, genişliği 6 metredir.

    Özellikle yaz akşamları etrafı oldukça hareketli olan Büyük İskender Heykeli de şehrin simgeleri arasında yer almaktadır. Resmi olarak dile getirilmese de Büyük İskender’i tasvir ettiği düşünülür bu heykelin. Ancak tarihi oldukça yeni bir heykeldir. Makedonya Cumhuriyeti’nin 20. Yılı sebebiyle 2011 yılında Floransa’da yaptırılmıştır. Heykelin alt sütununda çeşme ve müzik bulunur. Toplam uzunluğu ise 14,5 metredir. Altındaki sütun ise 10 metre uzunluğundadır.

    Ünlü eserlerden biri de Üsküp Kalesi’dir ve şehrin en eski eserlerinden biridir. Vardar Nehri’nin kuzeyinde yer almaktadır. Bu kale aynı zamanda Üsküp’ün arma ve bayrağında da yer almaktadır. Üsküp Kalesi’nin M.S. 6. Yüzyılda Roma döneminde yapıldığı sanılmaktadır. 518 yılında ağır bir depremde yıkılmış ve İmparator I. Justinian zamanında yeniden yapılmıştır. Son olarak 1963 yılında yine büyük bir deprem ile hasar gören kale halen aynı durumdadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan topraklarını da gezip anlatan Evliya Çelebi, Üsküp Kalesi’nin o günkü görünümü ile ilgili de detaylar vermiştir.

    Üsküp Kalesi’ni ziyaretinizin ardından, kalenin alt kesiminde, yolun hemen karşısında bulunan Mustafa Paşa Camii’ni de görmelisiniz. Cami, 1492 yılında Yavuz Sultan Selim ‘in veziri olan Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mustafa Paşa, hem Yavuz Sultan Selim’in hem de II. Bayezid’in vezirliğini yapmış önemli devlet adamlarından biridir. Cami özgün yapısı ve ihtişamını korumuştur ancak 1963 yılındaki büyük depremden de payını almıştır. Ancak 1968 yılında tekrar ibadete açılmıştır. 2006 yılı itibariyle TİKA tarafından 5 yıllık restorasyon çalışmaları ile cami daha iyi duruma getirilmiştir. Mustafa Paşa Camii, şehrin önemli camilerinden biridir.

    Şehrin merkezinde pek çok Osmanlı eserine rastlamak mümkündür. Davut Paşa Hamamı, Kapan Han, Sulu Han, Kurşunlu Han, Çifte Hamam, Murat Paşa Camii, İshak Bey Camii görülebilecek diğer önemli eserlerdir. Bunun dışında, şehrin merkezinden uzak bölgelerde, görülebilecek pek çok kilise ve katedraller bulunmaktadır. Manastırlarda halen şarap üretimi olduğundan özellikle turistler buralardan şarap satın almaktadır. Şarapların özelliği ev yapımı olmalarıdır. 

    Ulaşım

    Üsküp, hem kendi aracınız ile hem otobüs ile hem de uçak ile kolaylıkla gidebileceğiniz uzaklıktadır ülkemize. Ancak, başka sınırlardan geçip oldukça uzun bir karayolu yolculuğunun ne kadar yorucu olduğunu da göz önünde bulundurmak gerek. Havayolu ulaşımı açısından bakıldığında ise Üsküp çok cazip bir şehirdir. Çünkü ülkenin en büyük iki havalimanından biri bu şehirde yer almaktadır. İstanbul’dan sadece 1,5 saatte Üsküp’e ulaşabilirsiniz böylece. Türkiye’nin her yerinden Üsküp’e ulaşımın en mantıklı seçeneğidir havayolu ulaşımı. Bir uçak bileti kadar yakındır Üsküp.

    Şehrin Hava Limanı Hakkında Bilgi

    Şehir Makedonya’nın en büyük ve en işlek iki havalimanından biri olan Üsküp Büyük İskender Havalimanı’na sahiptir. 2008 yılında Türk holdingi olan TAV Havalimanları Holdingi ile Makedonya hükümeti arasında bir sözleşme imzalanmıştır. Buna göre yirmi yıl boyunca, Üsküp Havalimanı ile Ohri Havalimanı’nın işletmesini holding üstlenmiştir. Üsküp Büyük İskender Havalimanı’ndan şehir ulaşımı oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Taksi ve otobüsler kullanılmaktadır şehir ile havalimanı bağlantısında. Otobüs hattının oldukça düzenli çalıştığını da belirtmek gerek.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Üsküp gezinizin ardından hala zamanınız varsa Makedonya’nın diğer önemli şehirlerini de seyahat edebilirsiniz. Bunlar tabi ki başta Ohri ’dir. Bunun dışında Kalkandelen yani diğer adıyla Tetova, Makedonya’da görmeniz gereken diğer merkezlerdir. Vizesiz seyahat fırsatlarından yararlanarak Makedonya çevresindeki ülkeleri de ziyaret etmeniz mümkün. Bulgaristan ve Yunanistan dışında pek çok ülke vize uygulamamaktadır ülkemize. 

    Detaylı bilgi www.ucakbileti.com.tr 'de 

    Yorum Gönder