Dil Seçiniz

Erzurum Ucuz Uçak Bileti

Dadaşlar diyarı Erzurum hakkında tüm detaylı bilgi ve uçak bileti en uygun fiyatlarla ucakbileti.com.tr'de!

Erzurum Hava Durumu

    Erzurum Gezi Rehberi

    Dadaşlar diyarı Erzurum ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nin kış turizmi ve üniversiteler arası kış oyunları ile dünyaya adını duyurmuş güzide bir kentidir. Denizden yüksekliği de oldukça fazla olan Erzurum’un temel niteliğidir, kış turizmi konusundaki başarıları. Bunun yanında eski tarihlerden bu yana yerleşim yeri olması sebebiyle harika bir tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Karlar altındaki büyüleyici görüntüsü, kesinlikle görülmesi gereken manzaralar arasında yer almaktadır.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Erzurum şehrinin ismi, “Azzi”, “Erzen” (Darı), “Arze” ya da “Erzenu’r Rum” (Erzen-i Rum) ismiyle anılan ve bu bölgede kurulmuş olan eski ve tarihi bir şehirden geldiğine inanılır. Şehrin bugünkü ismini ise Türkler vermişlerdir. Bölgedeki ilk yerleşim yerlerinden biri de Erzurum şehrinin bulunduğu yerdir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehri olan Erzurum’un M.Ö. 4900’lü yıllarda kurulduğu düşünülmektedir. Yapılan kazı çalışmalarında bulunan taş gereçler, yerleşimin başlangıcını Yontma Taş Devrine kadar çekmektedir. Oldukça eski tarihlerden beri yerleşimi olan bu şehir, pek çok medeniyeti barındırmıştır topraklarında. Tarih boyunca Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Partlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Moğollar, İlhanlılar ve Safaviler gibi çok sayıda medeniyet bugünkü Erzurum bölgesinde hâkimiyet sürmüşlerdir. 1514 yılına gelindiğinde Erzurum’da Osmanlı hâkimiyeti başlamıştır. 1923 yılında Cumhuriyetin kurulmasına kadar da bu hâkimiyet ve istikrar bozulmadan sürmüştür.

    Erzurum soğuk iklimini değerlendirebilmiş bir şehir. Kış turizmine oldukça uygundur şartları. Geçmişten bu yana tarım ve hayvancılık gelişmiştir bölgede, ancak bugün sanayisi çok fazla gelişememiştir, sert iklim koşullardır bunun sebebi.

    İklim Ve Sezon 

    Erzurum ili Türkiye’nin en yüksek noktalarından biridir. Bu sebeple de en soğuk merkezlerden de biridir. Erzurum’da sert kara iklimi yaşanmaktadır. Bu sebeple kışlar oldukça soğuk ve bol kar yağışlı geçmektedir. Yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Yıl bazında bakıldığında şehirde yaklaşık 120 gün, kar örtüsü kalkmamaktadır. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında yaz sıcağı Erzurum’da kendini hissettirmektedir. Ziyaretçilerin şehir turu için bu ayları tercih etmesi önerilir ancak böylesine ünlü bir kayak merkezini ziyaret etmeden şehirden ayrılmak doğru olmaz. Bu sebeple kış aylarında da Erzurum’a gitmelisiniz.

    Gezilebilecek Yerler 

    Erzurum denilince ilk akla gelen şüphesiz ki Palandöken’dir. Palandöken kayak sezonunda şehre çok fazla ziyaretçi çekmektedir bu sebeple. Kış sporları ile ilgilenenler için pek çok hizmet sunulmaktadır Palandöken Kayak Merkezi’nde. Özellikle Snowboard yapanlar için idealdir burası. Çünkü Snowboard için uygun olan yumuşak kar görülmektedir. Ayrıca Palandöken, Erzurum şehir merkezine oldukça yakındır. Bu sebeple kayak amacıyla gelenler de mutlaka şehir merkezine uğramaktadır. Siz de tatilinizi hem kayak hem tarihi ve kültürel bir amaçta birleştirebilirsiniz.

    Erzurum geniş bir tarihi eser yelpazesine sahiptir. Bu sebeple gezip görülecek pek çok tarihi yapı mevcuttur. Gezi süreniz doğrultusunda gezip görebilirsiniz bu eserleri. Yapım tarihi net olarak bilinmese de şehrin en eski yapılarından biri olan Erzurum Kalesi, ilk akla gelen tarihi mekânlardandır. Yapım tarihi ile ilgili en kuvvetli ihtimal, M.S. 5. Yüzyılın ilk yarısında Bizanslılar tarafından yapıldığı yönündedir. Erzurum Kalesi, tam da şehir merkezinde, en uç noktada yer almaktadır. Bir iç kale ve de dış kaleden oluşmaktadır ve iç kale 8 burcu ile birlikte günümüze dek ulaşmıştır.

    Yine şehir merkezinde yer alan Saat Kulesi de önemli bir eserdir. “İç Kale” olarak adlandırılan bölgede yer almaktadır ve dolayısıyla yine şehrin en tepe noktasında bulunur. Geçmişte “Tepsi Minare” olarak da anılmış olan Saat Kulesi, 12. Yüzyılda Saltukoğulları tarafından gözetleme kulesi olarak inşa edilmiştir.

    Erzurum’da oldukça fazla sayıda tarihi cami ve medrese bulunmaktadır. Yine gezi süreniz doğrultusunda hepsini ziyaret edebilirsiniz. En çok ziyaretçi çekenleri ise Çifte Minareli Medrese ve Ulu Cami’dir. Çifte Minareli Medrese bir Selçuklu eseridir. Bugün yerli ve yabancı pek çok turistin yoğun ilgi gösterdiği bir yapıdır. Erzurum’un simgelerinden biri olarak kabul edilmiştir. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad ‘ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılmış olan medrese, bu sebeple “Hatuniye Medresesi” olarak da anılmaktadır. Yine Erzurum merkezinde yer alan bir eser olduğu için, ziyaret etmek oldukça zahmetsiz olacaktır.

    Erzurum Ulu Cami ise Çifte Minareli Medrese’nin yakınında yer alan en kıymetli camilerden birisidir. Erzurum Ulu Camii’nin bilinen diğer isimleri, Atabeg Camii ve Atabey Camii” dir. Bu kıymetli camii 1179 yılında Saltukoğullarından Melik Nasirüddin Muhammed Bey zamanında inşa edilmiştir. Önemli Selçuklu ve İslam eserleri arasında gösterilmektedir.

    Ayrıca bilindiği gibi Erzurum, Erzurum Kongresi ile de adını duyurmuş bir şehirdir. Bu döneme ait müze ve yapılar da ziyaret edilebilecek noktalardır. Erzurum Kongresi’nin düzenlendiği bina bugün ziyarete açık haldedir. Bununla birlikte Erzurum Kongresi boyunca Atatürk’ün Erzurum’da konakladığı ev de görülebilmektedir. Erzurum Atatürk Evi olarak ziyarete açıktır.

    1877 ve 1878 yıllarında Osmanlı – Rus Savaşında, Ruslara karşı şehri savunmak amacıyla inşa edilmiş Tabyalar mevcuttur. Şehrin korunmasında çok büyük rol oynamıştır bu Tabyalar. İlgi çekici yapılar olduklarından, yine gezi süresi doğrultusunda, özellikle mimari ile ilgilenenler tarafından ziyaret edilmelidir.

    Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum Şelalesi ise şehrin Palandöken’den sonra önemli bir doğal güzelliğidir. Şelale’nin en fazla su kütlesine sahip olduğu dönem olan bahar aylarında ziyareti ile harika fotoğraflar yakalanabilir. Ayrıca Tortum’da Gürcü – Ermeni mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösterilen Öşvank Kilisesi’ni görebilirsiniz.

    Erzurum’a gidilince yapılmadan dönülmemesi gerekenlerin başında ise Cağ Kebabı yemek geliyor. Erzurum’un en ünlü lezzetini yerinde tatmadan dönmemenizi öneririz.

    Ulaşım

    Erzurum’a ulaşım için en hızlı ve konforlu yolculuk şüphesiz ki Havayolu ile sağlanmaktadır. Bölgenin en büyük havalimanlarından biri Erzurum’da yer almaktadır. Şehrin adıyla anılan Erzurum Havalimanı, 1966 yılında askeri tesis olarak kaçılmış ancak 1993 yılında uluslararası tarifesiz seferler ile halkın hizmetine açılmıştır. Bu sebeple Türkiye’nin her noktasından şehre havayolu ile sadece uçak bileti alarak ulaşabilirsiniz.  Eğer karayolu ile ulaşım için yeterli zamanınız varsa, uzun yolculukları seviyorsanız otobüs ya da otomobil ile de şehre ulaşmanız mümkün.

    Şehrin Hava Limanı Hakkında Bilgi

    Erzurum Havalimanı 1993 yılından beri uluslararası bir havalimanı niteliğindedir. Özellikle kış turizmi konusunda şehrin büyük bir destekleyicisidir. Çünkü Erzurum, bu konuda hem yurtiçinde hem de yurtdışında bir üne sahiptir. Şehrin yurtdışı ile bağlantısını bu havalimanı sağlamaktadır. Erzurum Havalimanı, yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin dördüncüsüdür ve Türkiye’nin en uzun ikinci pistine sahiptir. Şehir merkezine ulaşım konusunda ise Havayolu şirketlerinin özel servislerini tercih edebilirsiniz. Bunun için uçak bileti alırken, bu detaya da dikkat etmelisiniz. Bu özel servisler dışında otobüs ve taksiler ile de şehir merkezine bağlantı sağlanmaktadır.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Erzurum’un çevre illeri de en az Erzurum kadar ilgi çekicidir. Şehrin kuzeyinde Rize ve Artvin bulunmaktadır. Kuzeydoğusunda Ardahan, batısında Bayburt ve Erzincan, doğusunda Kars ve Ağrı ve son olarak güneyinde Bingöl ve Muş bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük 3. Yüzölçümüne sahip şehridir. Bu sebeple olsa gerek 20 tane de ilçesi mevcuttur. 

    Detaylı bilgi www.ucakbileti.com.tr'de.

    Yorumlar (1)

    Bobbie

    Herşey iyi güzel de burayı gezmeye gitsek donacaz, hava durumuna bak eksi'lerde :)

    Yorum Gönder