Amman çöl iklimi ile dikkat çeken bir ülkenin başkentidir. Kültürü ile oldukça ilgi çekici bir coğrafyadır burası. Bilindik seyahat rotalarından sıkılanlar için ideal bir gezi seçeneğidir. Özellikle bahar aylarında seyahat etmeyi düşünüyorsanız, önümüzdeki bahar Amman’a gitmeyi tercih edebilirsiniz. Amman uçak bileti alıp 2 saatlik bir yolculuk yaptıktan sonra ulaşabilirsiniz kente.
Amman, Ürdün’ün başkenti olmakla birlikte, hem siyasi, hem kültürel hem de ticari merkezidir aynı zamanda. Amman tıpkı İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulmuş bir şehirdir. En çok sorulan konu, kadın turistlerin şehirde nasıl giyinmesi gerektiğidir. Şehrin özellikle belli yerlerinde kadınların giyim konusunda bir sıkıntısı bulunmuyor. Gece hayatının da hızlı olduğu bölgede, giyim konusunda sıkıntı yaşanmıyor. Daha merkezden uzak olan bölgelerde ise uzun etek ya da bol pantolonları, kollu bluzları tercih edebilir bayanlar.
Amman çok eski tarihlerden bu yana var olan ve bugün hala yaşanılan bir kent olması ile bilinir. M.Ö. 7000 yılında kurulduğu bilinen kent, en eski yerleşim yerlerinden biridir. M.Ö. 13. Yüzyılda bölgenin egemeni olan Ammonitler, buraya Rabat Ammon adını vermişlerdir. Şehrin ismi buradan gelmektedir. İncil’e göre ise bu kent Ammon Krallığı’nın başkentliğini yapmıştır. Helenistik dönemde de şehrin ismi Filadelfeia olarak anılmaktadır.
635 yılında ise bölgede Müslüman egemenliği başlayınca İslami etkiler görülmeye başlandı. 1516 yılına gelindiğinde ise Amman ve çevresinde Osmanlı etkisi görülmeye başlanmıştır. Dönemin padişahı Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi sırasında Amman’ı da topraklarına dâhil etmiştir. Böylece bölgede Osmanlı hâkimiyeti başlamıştır. II. Abdülhamit devrinde ise Rusya’dan kaçan ve Osmanlı’ya sığınan Çerkezler, bu kent ve çevresine yerleştirilmiştir.
Ancak 1908 yılında yapımı tamamlanmış olan Hicaz Demiryolu hattı, Amman üzerinden geçmekteydi. Bu yüzden, şehrin öneminin arttığı bir dönemdir. Amman I. Dünya Savaşı’nın ardından, İngiliz Manda yönetimi altına girmiştir. Kentin ve de ülkenin bugünkü tarihinde önemli yeri olan bir olaydır. Bunun ardından 1946 yılında ise Amman, kurulan Ürdün Krallığı’nın başkenti olarak ilan edilmiştir.
Ürdün’ün başkenti olan Amman, ülke genelinde olduğu gibi kuru çöl ikliminin etkisi altındadır. Yazlarında sıcaklıklar çok yüksekte seyretmektir. Yaz aylarında görülen ortalama sıcaklık 30 derece civarındadır. Kış ayları Aralık ve Mart ayları arasında yaşanmaktadır. Ortalama gündüz sıcaklıkları da 13 derece civarındadır. Geceleri sıcaklıkların çok düşmesi de dikkat çekmektedir. Uygun ziyaret zamanları, iklim şartlarının en uygun olduğu bahar ayları, Eylül, Ekim, Nisan ve Mayıs aylarıdır.
Hemen hemen her büyük şehirde olduğu gibi, Amman’da da özellikle alışveriş için tercih edilebilecek ünlü bir cadde bulunuyor. El Vekâlet Caddesi, sadece 250 – 300 metre uzunluğunda bir caddedir. Burada hem ünlü markaların mağazaları bulunur hem de kafe ve restoranlar mevcuttur. Alışveriş ve bir kahve molası için bu caddeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca burada şehrin modern yüzünü de göreceksiniz.
Çöl ikliminin hâkim olduğu kentten safari yapmadan dönmemelisiniz. Wadi Rum olarak adlandırılan bölgede ister Jeep ile ister deve ile safari yapabiliyorsunuz. Bunu pek çok şirket sağlıyor size. Çeşitli fiyatlar da verebilirler ama her hâlükârda çok keyifli geçmektedir. Çölün ortasında yükselen kırmızı kayalıklar, dünyadan uzak çok farklı bir atmosfer içine sokacaktır sizi. Şirketler ile safari anlaşması yaparken konaklamalı seçenekleri de değerlendirmelisiniz. Konaklama genellikle Bedevi çadırlarında olmaktadır. Çok lüks bir beklenti içine girmemek gerek. Bu da çok ilginç bir deneyim olacaktır. Çölde konaklama ve kırmızı kayalıklarda gün batımı eşsiz bir deneyimdir. Üstelik çölde develer ile safari yapanların görüntüsü de harika fotoğraflar verecektir size. Çadırda kalmayı çok problem etmiyorsanız, 1 – 2 gün konaklamalı gezileri tercih edebilirsiniz.
Kentin en ilgi çekici tarihi kalıntılarına sahip olan Petra, turistlerin de en çok ziyaret ettiği noktadır. Petra, Nebatilerin gizli şehri olarak bilinir. Bu antik kent, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine de alınmıştır. Ayrıca Dünya’nın 7 harikasından biri olarak kabul edilmiştir. Bu bölgede konaklama noktaları da bulunmaktadır. Fiyatları biraz yüksek ve doluluk oranı fazla olsa da şehir geneline göre, erken rezervasyon ile konaklamak mümkündür. Özellikle havanın güzel olduğu zamanlarda, Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günleri hava karardıktan sonra burada etkileyici gösteriler yapılıyor. Petra’nın en göz alıcı yüzünü bu zamanlarda görebilirsiniz. Işıklandırmalar ile büyüleyici bir görünüme bürünmektedir antik kent. Özellikle böyle bir zamana denk gelmenizi öneririz. Kanyonda inanılmaz bir atmosferin içine çekileceğiniz, böylesi bir gezi, seyahat anılarınızda mutlaka yer etmelidir.
Bu kadar köklü bir tarihe sahip olan kentte, tarihi yerleşim yerlerinin olmaması düşünülemez elbette. Bunlardan bir diğeri de Dana Köyü ve vadisidir. Dana Köyü, yüzlerce yıl önce inşa edilmiş bir yerleşim alanıdır. Bugün halen 300 ’e yakın tarihi köy evi bulunmaktadır bu bölgede. Büyük bir bölümü yıkıntı haline gelmiş olsa da, eskiye dair çok fazla iz taşımaktadır yapılar. Son zamanlarda yapılan onarım ile durumları iyileştirilmiştir bir oranda. Bu bölge tarihi ve mimari öneminin yanında, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ile de büyük bir öneme sahiptir ve ilgi çekicidir. Dana Köyü ve vadisi, yaklaşık olarak 600 bitki türüne ve yine yaklaşık olarak 100 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kısacası Dana köyü tarih ile doğanın bütünleştiği bir bölgedir.
Son olarak kentin ilgi çekici yapılarından biri olan Karak Kalesi’nden bahsetmek gerek. Aslında Haçlılar tarafından yapılmış olan Kale, Selahattin Eyyubi tarafından ele geçirilmiştir. Karak Kalesi harika bir manzaraya sahiptir. Rehber eşliğinde gezeceğiniz kalenin karanlık dehlizleri de çok ilgi çekicidir. Mimariye ve tarihe ilgi duyanlar için önemli bir gezi noktası da Karak Kalesi olacaktır.
Şehre Kraliçe Aliye Havalimanı yönlü uçuş ile ulaşılabiliyor ülkemizden. Havalimanına vardıktan sonra taksi ya da otobüs ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Ayrıca araç kiralama imkânı da bulunmaktadır. Havalimanında hızlıca araç kiralayarak seyahatinize devam edebilirsiniz. Şehir içi ulaşım araçları da otobüs ve taksilerdir. Taksilere binerken pazarlık şansınızı denemeniz önerilir. Genel olarak sorunsuz işleyen bir ulaşım sistemi vardır kentin. Amman ülkemizden ulaşımın hızlı ve kolay olduğu bir kenttir. Uçak bileti alarak doğrudan kente ulaşabilir, farklı bir kültür içerisinde keyifli bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.
Amman şehrine ulaşımda tercih edilen Amman Kraliçe Aliye Havalimanı, uluslararası nitelikli bir havalimanıdır. Ülkemizden doğrudan uçuşlar ile 2 saat 10 dakika gibi bir sürede Amman’a ulaşım sağlanmaktadır. Kentin doğu kesiminde yer almaktadır Kraliçe Aliye Havalimanı ve şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu bağlantı da otobüs ve taksi ile sağlanabiliyor. Bir diğer alternatifte araç kiralama seçeneğidir.
Amman’a 120 km uzaklıkta bulunan Lut gölü ya da diğer adıyla Ölü deniz görülmeye değerdir. Lut gölü inanılmaz bir doğal yapıya sahiptir. Deniz seviyesinden 400m aşağıda bulunur ve doğal kükürtlü su ve çamurdan oluşur. Tuzluluk oranı o kadar yüksektir ki suda batmanız mümkün değil.
Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr