Dil Seçiniz

Selanik Ucuz Uçak Bileti

Selanik, hem sıcacık ve hem de bizden bir kent. En uygun Selanik uçak bileti ise ucakbileti.com.tr 'de.

Bazı İllerimizde Hava Durumu

    Selanik Gezi Rehberi

    Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu kent Selanik, hep bizden bir kent olmuştur tarih boyunca. Araya sınır girmiş olsa da hep yakın bildiğimiz bu kent, harika bir gezi rotasıdır. Hem Bizans hem Osmanlı izlerini halen şehirde hissedebilir, tarihin farklı dönemlerine yolculuk edebilirsiniz burada. Kente ulaşımın da kolay olması büyük bir avantaj sağlıyor bizler için. Sevdiklerinize bir hafta sonu, Selanik gezisiyle sürpriz yapabilirsiniz. Uçak bileti aldıktan sonra, hızlıca hazırlıklarınızı tamamlayarak gezinizin tadını çıkarabilirsiniz.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Şehrin kuruluşu M.Ö. 315 yılına dayanmaktadır. Kent, Makedonya Kralı Kassandros tarafından bugünkü Thermi bölgesinde kurulmuştur. Kentin ismi de, Kral Kassandros tarafından verilmiştir. Kassandros, Makedonya tahtında hak iddia edebilmek için, Büyük İskender’in Kız kardeşi ile evlenmiştir ve eşinin ismini şehre vermiştir. Böylece kentin ismi Thessalonike olmuştur. Ancak krallığın yıkılması ile birlikte M.Ö. 168 yılında kent Roma Cumhuriyeti kontrolüne girmiştir.

    Selanik 12. Yüzyıla kadar Asya ve Avrupa arasında önemli bir ticaret noktası olması sebebiyle, ekonomik önemini korumuştur. Ancak bu süreç 12. Yüzyıla kadar sürmüş ve bu tarihten sonra, Selanik ve çevresi, Latin İmparatorluğu’nun en büyük tımar bölgesi olmuştur. Daha sonra 1246 yılında şehir yeniden Bizans egemenliği altına alınmıştır.

    1430 yılına gelindiğinde ise, şehirde Osmanlı egemenliği başlamıştır. Osmanlı padişahı II. Murad, bu yüzyıl süresince Anadolu’dan çok sayıda Türkmen’i şehre yerleştirmiştir. Selanik 1492 yılında, Osmanlı’nın yardım ettiği Sefarad Yahudilerinin de tercihi olmuştur. Çoğunlukla bu bölgeye yerleşmişlerdir.

    Selanik Osmanlı Devleti’nin İstanbul’dan sonra en büyük kentlerinden biri olmuştur. Ancak Balkan Savaşları sırasında, merkezden destek alamayıp panik olan garnizon komutanı Tahsin Paşa, Yunan Ordusu’na hiç direniş göstermeden şehri teslim etmiştir. Böylece Selanik Osmanlı topraklarından, hiçbir direniş olmaksızın kopmuştur. Bunun ardından, bölgede yaşayan Müslüman halk büyük bir şaşkınlık yaşamıştır ve Yunan ordusu tarafından binlercesi katledilmiştir. Aslında Roma döneminde yapılmış olan ama Osmanlı tarafından ciddi bir yenileme çalışması ile bu şekline kavuşan kule ise, bu katliam sırasında bir nevi vaftiz işlemine tabi tutularak beyaza boyanmıştır.

    İklim Ve Sezon 

    Selanik’te genel olarak Akdeniz iklimi etkisi görülse de, şehrin kuzey kesimlerinde Karasal iklim etkileri ağırlıklıdır. Bu sebeple kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Bu sebeple bahar ve yaz ayları şehri ziyaret etmek için ideal zamanlardır. Yaz aylarında şehrin sakinlerinin büyük bir bölümü yazlık noktalara gittiğinden şehirde bir ıssızlık hissedilir.

    Gezilebilecek Yerler 

    Selanik denilince ilk aklımıza gelen yer olan Atatürk’ün doğduğu ev, muhtemelen ilk uğrayacağınız gezi noktasıdır. Yenileme çalışmalarının ardından daha güzel bir görünüme sahip yapı görülmeye değerdir. Ülkemizden Selanik’e yapılan seyahatlerin çoğunda da ilk ziyaret noktası olmaktadır.

    Buradan birkaç sokak ileriye gittiğinizde Ano Poli olarak adlandırılan eski şehre ulaşırsınız. Ano Poli, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış ve koruma altında olan bir bölgedir. Burası şehrin en yüksek yeridir. Sokakları mimari yapısı bu bölgeyi daha da değerli hale getiriyor. Hem Osmanlı hem Yunan etkilerini göreceğiniz binalar ile taş dar sokaklar harika görüntüler sunmaktadır. Burada kısa bir yürüyüş yaparak, harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

    Acı hatıralara sahip olan Beyaz Kule, şehrin önemli tarihi yapılarından biridir ve adeta şehrin simgesi haline gelmiştir. Kulenin bir özelliği de, deniz kıyısında Bizans duvarları üzerinde yükselen bir kule olmasıdır. Aslen Roma yapımı olsa da, Osmanlı döneminde büyük bir değişim geçirmiştir ve yapım tarihi ile ilgili kuvvetli inanış 1430 yapımı olduğu yönündedir. Şehrin Osmanlı’nın elinden çıkışı ile beyaz boyanan kale, zamanla eski rengine kavuşmuştur. Bugün müze olarak kullanılıyor. Pazartesi günleri dışında, müzede sergilenen Bizans eserlerini görebilirsiniz. Ayrıca kuleye çıkarak, harika manzarayı seyre dalabilirsiniz.

    Beyaz Kule yakınlarında bulunan, Arkeoloji müzesini ziyaret ederek, şehrin tarihine dair yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Özellikle Akaik, Klasik ve Roma dönemine ait heykeller oldukça ilgi çekicidir Arkeoloji müzesinde. Bunlar daha çok mitolojik kahramanlar ve tanrıların heykelleridir. Müzenin ilgi çekici bir yanı da, bir bölümünde Anadolu tarihinin sanki Yunan tarihiymiş gibi yansıtılıyor olmasıdır.

    Şehrin sahilinden de bahsetmek gerek kesinlikle. Selanik sahili İzmir Kordon’a benzerliği ile dikkat çekiyor. Burada yürürken kendinizi gerçekten İzmir’de gibi hissedebilirsiniz. Tek fark denizin karşı tarafında olmanız. Biraz yürüyüş yaptıktan sonra sahildeki mekânlara oturarak gün batımının tadını çıkararak soluklanabilirsiniz. Yunanistan denilince akla gelen Taverna kültürünü, bizzat yerinde görmek için Ladadika olarak adlandırılan bölgeye gitmelisiniz. Burada kaliteli mekânlarda yemek yiyerek, Yunan ezgileri ile keyif yapabilirsiniz. Özellikle sevdikleriniz ile birlikte bu mekânlarda oldukça hoş zaman geçirebilirsiniz.

    Şehrin önemli meydanlarından biri Kamara Meydanı’dır. Özellikle gençlerin buluşma noktasıdır burası. Bu meydanın biraz ilerisinde, Osmanlı döneminden kalan en önemli eserlerden biri olan Rotonta Camii yer alır. Ancak şuan cami olarak kullanılmıyor. Müze olarak hizmet veriyor. Şehrin bir diğer önemli meydanı Aristoteles Meydanı’dır. Şehir merkezinde, Nikis Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Bu meydan mimarisi ile göz dolduruyor. Meydanda yer alan Electra Palace Hotel’in terasından harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Aristoteles Meydanı, şehrin sosyopolitik yapısında önemli bir role sahiptir. Festivaller ve Noel kutlamaları da bu meydanda yapılmaktadır.

    Şehrin önemli tarihi yapılarından Alaattin Köşkü, eski bir Osmanlı sarayıdır. Ordu Köşkü olarak da bilinmektedir. Osmanlı’ya dair kentte kalan sayılı yapılardan biri olduğundan görmeye değerdir. Köşkün önemli olmasının asıl sebebi, 1909 ile 1912 yılları arasında, tahttan indirilen II. Abdülhamit’in burada sürgün yıllarını geçirmiş olmasıdır. Kişisel eşyalarını dahi almadan sürgüne gönderilen hanedan üyeleri ciddi sıkıntılar ile karşılaşmıştır. II. Abdülhamit’in eşi Selanik yolculuğu sırasında, kışlık giysilerini alamadığından rahatsızlanarak kısa süre sonra hayatını kaybetmiştir. II. Abdülhamit ise bu köşkte göz hapsinde tutulmuştur.

    Ulaşım

    Selanik, ülkemize yakın bir coğrafyada yer aldığı için hem otobüs, hem uçak hem de özel araç ile gidilebilecek bir kent. Ancak en hızlı ve en konforlu seçenek olan havayolu ulaşımı daha çok tercih edilmektedir. Yolda uzun zaman harcamamak için uçak bileti alarak, tatil sürenizi uzatabilirsiniz.

    Şehrin Havalimanı Hakkında Bilgi

    Şehir merkezine 15 km uzaklıkta yer alan Selanik Uluslararası Havalimanı, hem askeri hem sivil amaçla kullanılmaktadır. Ülkemizin her yerinden, doğrudan ya da aktarmalı olarak havayolu ulaşımı ile kente varılabilir. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için ise otobüs ve taksi seçenekleri bulunuyor. Ortalama 30 ile 45 dakika arasında süren yolculuğun ardından şehir merkezine ulaşılabilmektedir.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Özellikle yaz aylarında seyahat ediyorsanız, Selanik şehrinin güneyinde yer alan, Halkidiki kesinlikle uğramanız gereken bir nokta. Zira Selanik nüfusunun büyük bir bölümü de yaz aylarını bu kentte geçirmeyi tercih ediyor. Muhteşem kıyıları ile yaz tatili için harika bir seçenek olması, kentin oldukça rağbet görmesine sebep oluyor. Tatilinizi yaz aylarına getirdiğiniz takdirde sizde, hem Selanik’te tarihe yolculuk edebilir, hem de Halkidiki ’de deniz ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

     

    Yorum Gönder