Dil Seçiniz

Kastamonu Ucuz Uçak Bileti

Karadeniz Bölgesi’nin tarihi değerlerle bezeli Kastamonu. Kastamonu uçak bileti, ucakbileti.com.tr'de avantajlı fiyatlarla sizi bekliyor.

Kastamonu Hava Durumu

    Kastamonu Gezi Rehberi

    Karadeniz Bölgesi’nin tarihi değerlerle bezeli, denizi ve diğer doğal güzellikleri ile göz kamaştıran şirin kentidir Kastamonu. Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olan Kastamonu’da, Antik Çağ ve Türk – İslam dönemine ait pek çok değerli yapı ile karşılaşabilir, tarihin tozlu sayfaları arasına çekilebilirsiniz. Bir yandan da doğanın canlılığı ile şehir de nefes aldığınızı hissedersiniz.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Kastamonu 7000 yıllık bilinen tarihe sahip, önemli bir Anadolu kentidir. Şehrin bilinen tarihi Hititler ile başlamaktadır. Kastamonu şehrinin bulunduğu bölgede sırasıyla Frigya ve Lidyalılar hüküm sürmüştür. Ardından M.Ö. 4. Yüzyılda bölgede Persler egemen olmuştur. Büyük İskender’in ardından Pontus, M.Ö. 1. Yüzyıldan sonra ise Romalılar bugünkü Kastamonu toprakları üzerinde hâkimiyet kurmuşlardır. M.S. 395 yılına kadar Romalıların bölge hâkimiyeti sürmüştür. Bu tarihten sonra ise Kastamonu, Bizans İmparatorluğu kontrolü altına girmiştir. Bu bölge Romalılar döneminde Paflagonya bölgesi olarak adlandırılmıştır.

    Kastamonu şehrinin adının kökeni konusunda ise kuvvetli bir görüş mevcuttur. Sümerlerin en eski kolu olduğu bilinen Gasların (Gaşkalar olarak da bilinen Türk topluluk) Kastamonu tarihinde önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bu topluluk M.Ö. 2000 – 1300 yılları arasında bölgede bulunmuşlardır ve Tumanna adını verdikleri şehri kurmuşlardır. “Gas ülkesi” anlamına gelen “Gas Tumanna” söyleminin zaman içerisinde Kastamonu olduğu sanılmaktadır.

    Bazı tasavvufi kaynaklar ise Kastamonu şehrinin Nuh tufanından sonra kurulan 22 şehirden biri olduğunu iddia etmektedir. Bu şehri Nuh (a.s.)’in torunlarından biri olan Kays Bin Hakem’in kurduğunu ileri sürmektedirler.

    Müslüman Türklerin bölgeye gelişi ise Süleyman Şah döneminde 1073 yılında gerçekleşmiştir. 1291 ile 1461 yılları arasında Kastamonu Candaroğulları’nın kontrolü altında kalmıştır. Ardından kan dökülmeden şehir Fatih döneminde Osmanlı’ya teslim edilmiştir. Kastamonu, Osmanlı egemenliği altında bulunduğu dönemde hep önemli bir merkez olmuş, ülke için büyük önem teşkil etmiştir. Çanakkale savaşında da en çok şehit veren illerimiz arasında yer almıştır. Kastamonu Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

    İklim Ve Sezon 

    Karadeniz kıyısında yer alan şehirde iki çeşit iklim hüküm sürmektedir. Şehrin kuzeyinde Karadeniz iklimi etkiliyken, güneyinde de İç Anadolu’nun kara iklimi görülmektedir. Kıyıya paralel bir şekilde uzanan İsfendiyar Dağları yani diğer adıyla Küre Dağları, Karadeniz ikliminin etkisinin, iç kesimlere ulaşmasına engel olmaktadır. Karadeniz iklimi etkisi sebebiyle kıyı kesimlerde yağış fazla görülür. Yıl içerisinde yaklaşık 40 gün boyunca toprak kar örtüsü ile kaplıdır. Sıcaklık ortalamaları genel olarak -27 ile +38 arasında değişmektedir. Kastamonu gezisi için en uygun zamanlar bahar ve yaz aylarıdır. Kış aylarında Ilgaz Dağı Milli Parkı sebebiyle de yoğun bir ilgi görülmektedir bölgeye. Şehrin kış manzaraları büyüleyici güzellikte olsa da, bahar ve yaz aylarında en fazla ziyaretçisini ağırlamaktadır. Sadece uçak bileti alarak, kısa sürede şehre ulaşıp tadını çıkarabilirsiniz.

    Gezilebilecek Yerler 

    Safranbolu kadar olmasa da Kastamonu’da da Osmanlı mimarisinin güzel örnekleri olan Kastamonu Evleri ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle kent merkezi, Taş Köprü ve İnebolu ilçesi gibi yerlerde pek çok güzel örneğine rastlayabilirsiniz. Pek çoğu koruma altına alınmış olan tarihi konaklar arasında, daracık sokaklarda dolaşırken zamanda yolculuk edebilir ve harika kareler yakalayabilirsiniz.

    Şehrin en güzel manzarası Kastamonu Kalesinden görülebilir. 15 Kale ve burçtan oluşan Kale 12. Yüzyılda inşa edilmiştir. Kalenin alt yapısı incelendiğinde, Ortaçağ son dönem Bizans mimari özelikleri göze çarpmaktadır. Ancak Beylikler döneminde de kapsamlı tamirattan geçirilmiştir. Şehrin en eski yapılarından biri ve de simgelerinden biridir. Şehrin en güzel kapsamlı manzarasını seyretmek için bu kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

    Kastamonu’nun en önemli müzesi şüphesiz Kastamonu Arkeoloji Müzesi’dir. Kastamonu ve Çankırı çevresinde yapılan kazılarda elde edilin tüm eserler bu müzede sergilenmektedir. Müze binası 1900’lü yılların başlarına ait tarihi bir binadır. Müze kapsamında, Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans eserleri ile birlikte Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı dönemine ait pek çok eser görülebilmektedir. Kastamonu Arkeoloji Müzesi 1952 yılından bu yana hizmet veren, şehrin önemli bir müzesidir.

    Ilgaz Dağı Milli Parkı başta olmak üzere Küre Dağı Milli Parkı, kış süresinde bölgeye turist çeken önemli merkezlerdir. Buralarda sunulan konaklama ve kayak imkânları ile güzel ve sakin bir kış tatili yapmak mümkündür. Ilgaz Dağı Milli Parkında, bazı turistik tesisler de bulunmaktadır. Her mevsim Milli Park’ta verimli zaman geçirilebilir. Dağ yürüyüşü, tırmanış, bisiklet turu, koşu ve botanik gezileri ile güzel vakit geçirebilirsiniz, temiz havası ile yenilendiğinizi hissedebilirsiniz.

    Şehrin önemli tarihi alanlarından biri de Zımbıllı Tepe Höyüğü’dür. (Pompeipolis) Romalılar tarafından kurulmuş olan antik kent Kastamonu’nun Taş Köprü ilçesinde yer almaktadır. Yapımının M.Ö. 64 ile 65 yıllarında olduğu sanılmaktadır.  Antik kent içerisinde çok sayıda mozaik eseri görüp inceleyebilirsiniz. Bu bölgede antik kenti gördükten sonra, ilçenin tarihi köprüsü de görülmeye değer yapılardandır. 

    İnebolu ilçesi, Kastamonu’nun Karadeniz’e açılan şirin bir bölgesidir. Burada yer alan tarihi evler, sizi farklı bir boyuta taşıyabilir. Aynı zamanda ilçe Karadeniz kıyısında geniş sahillere sahiptir. Bu sıcak ve şirin ilçede güzel zaman geçirebilir, huzuru tadabilirsiniz.

    Kastamonu’dan bahsederken Osmanlı dönemine ait harika hanlarını atlamak olmaz. Şehirde Osmanlı dönemine ait olan dört adet han mevcuttur. Bunlar İsmail Bey Hanı, Akatlar Çarşısında yer alan Deve Hanı, Urgan Hanı ve Hanönü ilçesinde yer alan Gökçeağaç Hanı’dır. İsmail Bey Hanı, Candaroğulları Beyliği’nin Son hükümdarı ve de Fatih Sultan Mehmet’in dayısı olan Kemalettin İsmail Bey tarafından yaptırılmış önemli bir handır. Deve Hanı ise İsmail Bey Külliyesi’nin hemen arka tarafında yer almaktadır. Urgan Hanı, Nasrullah Camii yanında bulunan, 1748 yılında yapılmış bir handır. Gökçeağaç Hanı’nın ise, Jüstinyen zamanında kilise olarak inşa edilip, daha sonra Türkler tarafından Kervansaray olarak kullanılmaya başlandığı sanılmaktadır.

    Ulaşım

    Kastamonu’ya ulaşım havayolu seçeneğinin olması sebebiyle oldukça kolaydır. Özel araç ya da otobüs ile şehre ulaşmak da bir seçenektir elbette, ancak uzun yolculukların yorgunluğunu yaşamamak, kısa sürede varacağımız noktaya ulaşmak için havayolu daha mantıklıdır. Türkiye’nin her yerinden çok kısa süreler içerisinde, havayolu ulaşımı sayesinde şehre varabilirsiniz. Sadece hafta sonu gezileri için bile düşünülebilecek, güzel bir seçenektir Kastamonu.

    Şehrin Havalimanı Hakkında Bilgi

    1959 yılında inşa edilmiş olan Kastamonu Uzunyazı Havalimanı’nda, İstanbul – Kastamonu seferlerine başladı ama bir süre sonra yolcu yetersizliği sebebiyle kapatıldı. Uzun süre atıl bir şekilde kalan alan, 2010 yılında yeniden inşa edilerek 2013 yılının temmuz ayında kullanıma açılmıştır. Kastamonu Uzunyazı Havalimanı şehir merkezine 10km uzaklıktadır. Ayrıca Safranbolu ve Ilgaz Dağı Kayak merkezlerine de en yakın havalimanıdır. Güzel ve kapsamlı bir tatil için uçak bileti alıp, küçük bir valiz hazırlayarak yola koyulabilirsiniz.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Kastamonu’nun kuzeyinde Karadeniz kıyısı vardır. Batısında, Bartın ve Karabük yer alır, güneyinde Çankırı, güneydoğusunda Çorum ve doğusunda ise Sinop yer almaktadır. Özellikle Sinop bölgenin görülmesi gereken noktalarından biridir. Dolayısıyla geziniz için ayırdığınız süre doğrultusunda Sinop’u da gezip görebilirsiniz. 

    Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr

    Yorum Gönder