Dil Seçiniz

Bursa Ucuz Uçak Bileti

Bursa'nın tarihin sesini duyacağınız camileri, doğal havası ve tabiyatı sizleri bekliyor. En uygun fiyatlı Bursa uçak bileti ucakbileti.com.tr'de!

Bursa Hava Durumu

    Bursa

    Bursa en hakiki Osmanlı şehirlerinden biridir. Kurucu Bitinya'lılardan ve müsayit coğrafyasına rağmen Roma egemenliğinden günümüze birkaç yıkıntı dışında eser kalmamıştır. Bursa altın devrini Orhan Gazi tarafından fethedildiği 1326'dan payihatın istanbul'a taşındığı 1453 yılları arasında yaşamıştır. 14. yüzyılın ortasında yarım asır Osmanlı'ya payihatlık yapan şehrin abide eserlerle tezyini ve baştan aşağı imarı 1362'de Edirne'nin başşehir olmasına rağmen kesilmeden devam etmiştir.

    Çok az şehir günümüzün Bursa'sı gibi içten karşılar insanı. Ovaakça köyünden itibaren şehir bütün cesamiyetiyle karşınızdadır. Yaklaştıkça, Uludağ'ın yamaçlarındn ovaya yayılan kollarıyla yavaşça sarmalar ve adeta tam kalbine davet eder. Bursa'nın namı yeşildir ama bu namı kendisine hediye eden iki unsurdan biri ovalar artık yok denecek kadar azdır.  Otuz sene öncesine kadar Bursa, Somuncu Baba!nın Emir Sultan ile birlikte dua ettikleri yer olarak rivayet edilen yerde duaçınar'da başlar Çekirge bölgesinde biterdi. Ecdat Bursa'yı inşa ederken Uludağ'ın eteklerindeki tepelere birer birer külliye inşa etti. Bu kulliyelerin çevresinde kümelenen mahallelerle şehir serpilip gelişti. Ne Bizans döneminde ne Osmanlı payitahtı iken , ne hüdavendigar sancağı iken ne de Cumhuriyet'in ilk yıllarında ovalara saldırılmadı, ovalar tahrip edilmedi. Ne yazik ki son yıllarda hızla saniyleşme ve çarpık kentleşme , yaşı kırkı bile aşmayanların tatlı bir hayal gibi hatırladığı şeftali bahçelerinin, mümbit toprağın, zümrüt ovaların sonunu getirdi. Bu yüzden Bursa'yı tanımak için içeriye, tarihe, çekirdeğe ilerlemeliyiz. 

    Yıldırım Külliyesi:

    Bursa'nın gerçek hazinelerini keşfetmek için en doğrudan yıldırım tepesinden yola çıkılmalıdır. 1399 senesinde inşaatı biten ve zaviye, medrese, darüşşifa ve hamamdan oluşan külliye ovaya hakim bir tepe üzerinde kurulmuştur. Cami, mermer revaklı girişi, aydınlık içyapısı ile anıtsal bir yapıdır ve sanat sanat tarihçileri tarafından imparatorluk üslübunun başlangıç eseri olarak kabul edilir. Merkezde bir sofa ve ona açılan üç eyvan tarzında inşa edilen cami o dönemde şehrin dışında bir tepeye şehri doğu-batı ekseninde geliştirme düşüncesi ile yaptırılmış, yüksek tavan kubbe ve çini süslemeleri ile iç mimari alanında da yeniliklere sahne olmuştur. 1855 depreminde ağır hasar gören yapı özgünlüğü korunaraj tamir edilmiştir. 

    Emir Sultan Cami Ve Türbesi: 

    Yıldırım zaviyesinden 1,5 km kuzeybatı'da yer alır. Emir Sultan Bursa'nın manevi sultanıdır. Bu yüzden mimari açıdan özgün bir eser olmamasına rağmen buranın ziyaretçisi eksik olmaz. 1368 yılında buhara'd doğan seyyid Muhammet Buhari, 1389'da Bursa'ya hicret etmiş ve halkı irşat etmiştir. Devrin padişahı Yıldırım Beyazıt Han'ın kızı Hundi Hatun ile evlenerek padişah damadı olan damatlık hısımlığı nedeniyle Yıldırım Han'ın da mürşidi olan büyük veli, bu evlilik sonrası Emir Sultan olarak anılır olmuştur. Emir Sultan'ın Bursa'ya hicreti esnasında bir kandilin kendilerine yol gösterdiği, Hundi hatunun hediyesinin kendisine karşın olarak sataya yolladığı değersiz taşların elmas haline geldiği rivayet edilir. Yıldırım Han'la ulucami inşaatı sırasında yaşanan diyaloğu da meşhurdur. Emire, cami'yi nasıl bulduğunu soran padişaha büyük Veli, caminin güzel olduğunu ancak bir köşesine meyhane lazım geldiği cevabını verir. Celallenen padişah meyhane ile caminin kirletilemeyeceğini söyleyince emir taşı gediğine koyar; "Sultanım sizde mazhar olduğu tecellilerle Allah'ın evi sayılan bedeni içki ile kirletmeyiniz!" Timurun bir aylık muhasaranın ardından Bursa önlerinden çekilmesini de Bursalılar Emir Sultan'ın manevi güç ve feyzinden kaynaklandığını düşünür ki, bugün de ziyaretçi yoğunluğu Emir'e olan muhabbetin artarak devam ettiğinin işaretidir. 

    Yeşil Külliyesi: 

    Emir Sultan türbesinden yürüyerek 10 dakika içinde Yeşil Külliye'ye ulaşılabilir. Zaviye, medrese, hamamdam müteşekkil yapı grubu 1. Mehmet döneminde inşa edilmiştir. Cami'nin mükemmel çini bezemesi ve taç kapısındaki abidevi taş işçiliği dikkat çekicidir. Mimarlık devrinde Bursa dönemi olarak adlandırılan uslubun da en görkemli eserleridir bunlar. Mimar Hacı İvaz Paşanın ustaları, nabzında tekbir çarpan bu mermerleri aşkla şekillendirmeseydi, süslü taç kapı geleneğinin Selçuk'lu ile mühemmelliğe ulaştığını düşünecektik. Gerçekten de malzeme ve desen değişikliği, mükemmelliği bir adım öteye taşımış. Yeşil Cami'den sonra bu denli süslü taç kapıya rastlanmaması da bu kapıyı islam mimarisinin bir şaheseri olarak tescil ettirmektedir. İlginç bir şekilde daha sonraki yıllarda taç kapıdaki dabtela tarzı işçilik terk edilmiştir. Caminin mihrabı da çini mozaik bezeme başyapıtlarındandır. Sultan locasındaki konsollar üzerindeki kitabeden çinilerin Tebrizli ustaların elinden çıktığı anlaşılıyor. Bu'da çubuk'ta itibarı sarsılmasına rağmen Fetret Devrinde bilr Osmanlı Devletinin sanatkarlar için bir çekim merkezi olduğunun ispatı olarak göze çarpıyor. Külliye'nin güney köşesinde kalan ve türbe mimarisi geleneğine tamamen yeni bir uslup yansıtan Yeşil Türbe özellikle çini bezemeleri ile göz alıcı ve Bursa'nın sembol mimari eserleri arasında en ön sırasında yer almaktadır.

    Ulucami   

    Bir buçuk kilometre batıda, şehrin merkezi Heykel geçildikten hemen sonra yine abide bir mimari eserle karşılaşırız. Orta Asya'da 9.yy da başlayan, kent merkezinde inşa edilen ok ayakklı ve çok kubbeli ulu cami geleneği 14 yy'da burada en müstesna örneklerini sergilemektedir. Yıldırım Han'ın Nigbolu zaferinin bir şükür nişanesi olarak yapıldığı söylenen cami 10.5 metre çapında yirmi kubbe ile örtülüdür.

    İstanbul'un fethinden önce inşa edilen en büyük Osmanlı Cami'sidir. Cami'nin tam ortasında yer alan ve camiye aydınlık bir hava katan, apayrı bir uslubu temsil eden dev şadırvan, görenleri şaşırtıp ile izlenimde hayranlığa sevk etmektedir. Bu tip anıtsal yapılarla ilgili zaman içinde halk arasında çok sayıda menkıbe üretilmiştir. Bursa ulucami'nin bu sıra dışı üslubu ile ilgili olarak da çeşitli rivayetler mevcuttur. Bunlar içinde en ilgi çekici olanı caminin arsasının kamulaştırılması sırasında yaşlı bir kadının evini satmakta gönülsüz kaldığı ve bu alanda namaz kılmanın mahsurlu olabileceğini düşünülmesi ile böyle bir uygulamaya gidildiği söylentisidir. Gerçeği tam olarak bilmesekde başka örneği olmayan bu uygulamanın cami'ye apayrı bir hoşluk kattığı inkar edilemez.

    Bursa'daki diğer tarihi önemli yapılar olarak tarihi merkez, Muradiye külliyesi, Hüdaver İmareti gösterilebilir.

    Doğal Güzelikleri ve mutlaka görülmesi gereken ilçeleri: Uludağ, Gümüştepe, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Mudanya ve Zeytinbağı, Gemlik, Umurbey, İznik, İnegöl

    Bursa'yı ziyaret etmek için ucakbileti.com.tr'dan uygun fiyatlı uçak biletinizi satın alabilirsiniz.  Sizde vakit kaybetmeden uçak bileti alıp, bu müthiş kentin tadını çıkartın. 

    Bursa Promosyon Uçak Bileti

    Nüfus Para Birimi Promosyon Uçak Bileti
    Her şey dahil
    Gidiş - Dönüş
    2 TL 99,00 TL
    Başlayan fiyatlarla

    Bursa Uçuş Haritası

    Yorumlar (1)

    Skye

    Resimler ekleseydiniz keşke :(

    Yorum Gönder