Doğunun gizemli ve etkileyici kentlerinden olan Kars, geçmişe nazaran bugün daha fazla dikkat çekiyor. Bu sebeple de hava yolu ulaşımı sayesinde kente yoğun bir turist akını gözleniyor. Özellikle de büyük kentlerden yoğun bir yolcu trafiği gözleniyor. İzmir üzerinden Kars’a ulaşmak da artık hava yolu ulaşımının sağladığı avantaj ile çok kolay. Artık önceden olduğu gibi uzun yolculuklar ile birbirine bağlanmıyor bu iki güzel kent. Kars’ın büyüsüne kapılmak için siz de en yakın zamanda İzmir – Kars uçak bileti satın alarak yola koyulabilirsiniz. Her mevsim ayrı bir güzelliği olduğunu da belirtmek gerek. Kars uçak bileti bu güzelliğe ulaşmak için tek ihtiyacınız olan şey.
Kars Harakani Havalimanı, bölgenin ulaşımı için büyük bir öneme sahiptir. Türk Hava Yolları, AnadoluJet ve SunExpress seferleri ile doğrudan kente ulaşmanın mümkün olması, kenti büyük kentlere yakınlaştırıyor. Sadece turistik faaliyetler değil, iş gezileri için de kente ziyaretlerin arttığı gözleniyor. Kars Harakani Havalimanı, 1988 yılı itibariyle sivil nitelik ile havacılık faaliyetlerinde yer almaya başlamıştır. 2013 yılına kadar da aynı çizgisi ile hava yolu ulaşımında yer almışsa da 2013 yılı itibariyle, yeni ve daha modern binası ile hizmet vermeye başlamıştır. Haftanın 3 günü İzmir’den doğrudan düzenlenen seferler ile ulaşabileceğiniz tesis, şehir merkezine ise sadece 6 km uzaklıktadır. Ulaşım imkânları sebebi ile buradan İzmir uçak bileti ile doğrudan İzmir’e ulaşıp buranın güzelliklerini görmek de mümkündür.
Araç Kiralama
Kars Havalimanı kent merkezine oldukça yakın bir konuma sahip olduğu için, merkeze ya da aktarma noktalarına ulaşım için çeşitli ulaşım araçları kullanılabiliyor. Ancak özel araç konforu ile istediğiniz noktaya ulaşmak isterseniz, bunun için araç kiralayabilirsiniz. Üstelik bunu isterseniz inişinizden sonra havalimanında isterseniz de yola çıkmadan önce araç kiralama şirketleri ile görüşerek ayarlayabilirsiniz.
Taksi
En hızlı ulaşım şekli olarak nitelenen taksiler, hem havalimanından şehir merkezi ya da ilçelerine ulaşımda hem de çevre noktalara ulaşımda en ideal seçeneğiniz olabilir. En büyük kolaylığı ise eşyaları taşımanın taksi ile kolay olmasıdır. Böylece seyahat etmek sizin için bir dert olmaktan çıkacaktır.
Belediye Otobüsü
Kars şehir merkezine havalimanından kısa sürede ulaşmak mümkün olduğu için Belediye otobüsü sizin için cazip olabilir. Çünkü hem kısa sürede varış yapacaksınız hem de oldukça cazip bir ücret ile ulaşım sağlayabileceksiniz. Bu sebeple, özellikle de sizi zorlayacak kadar eşyanız yoksa Belediye otobüsü ile ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.
Kars sahip olduğu kültür çeşitliliği ile kozmopolit bir doğu şehri olarak nitelenir. Sahip olduğu bu yapı, kültürel ve tarihi nitelikli turistik değerleri ile bir araya gelince, ülkemiz için gelecek vaat eden kıymetli bir şehir olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple de 2023 yılı için hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi ve Turizm Stratejisi Eylem Planı çerçevesinde değerlendirilen 15 kentten biridir. Ülkemizin Kafkasya’ya açılan kapısı niteliğine sahip olan şehir, havalimanı ile ulaşım sıkıntılarını da çözmüştür. Bulunduğu konum itibariyle, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzurum – Kars bölümünde yer alan kent, tarihte Bagratlı Krallığı’na başkentlik yapmış olması ile önem kazanmıştır. Bugün de ülkemizde, daha önce başka bir ülkeye başkentlik yapmış olan az sayıdaki şehirlerden biri olarak değerlendirilir. Son olarak belirtmek gerek ki, kentte açılan Kafkas Üniversitesi, kentin adeta bir öğrenci şehri haline gelmesini sağlamıştır. Buraya gelen öğrenci nüfusu, kentin yapısında oldukça etkili olmuştur.
Bu güzel kentin, iklim özelliklerine değinmek gerekirse, Kars genel itibariyle Karasal iklimin etkisi altındadır. Kentte kışlar kurak geçerken, yazlar yağışlı geçmektedir. Kış aylarında sıcaklık değerleri -39’a kadar düşebilmektedir ve karla kaplı gün sayısı 120’yi bulabilmektedir. Don vakaları ise sıkça gözlenir. Unutulmamalıdır ki Kars’ın kışı apayrı güzellikte bir tablo oluşturur. Şehrin büyük bir bölümü yaylalardan oluşmaktadır. Şehir merkezi ise Kars Ovası olarak anılan bölgede kurulmuştur. Kent merkezindeki birbirinden güzel yapıları ile size kendinizi adeta bir Avrupa şehrinde gibi hissettirecek olan Kars, özellikle bahar ve yaz aylarında görülmeye değer gezi rotalarından biridir.
Havariler Kilisesi
Havariler Kilisesi, mimari özellikleri itibariyle, Selçuklu Kümbetlerine benzetildiği için bugün Kümbet Camii olarak da anılmaktadır. Bu yapı ilk olarak kilise olarak inşa edilmiş olsa da tarihi süreç içerisinde hem kilise hem de cami olarak kullanılmıştır. 932 ile 937 yılları arasında 12 Havari adına inşa edilmiş olan kilise, 1064 yılında cami olarak kullanılmaya başlanmıştır ve 1877 ile 1878 yılları arasında ise yeniden kilise olarak kullanılmaya başlanmıştır. Oldukça eski bir yapı olması sebebi ile kentin kesinlikle görülmesi gereken yerlerinden biridir.
Sarıkamış Kayak Merkezi
Yılın ortalama 120 günü kar örtüsü altında olan böylesine güzel bir kentte, kayak keyfi yapmadan dönmek olmak. Sarıkamış Kayak Merkezi, şehir merkezine sadece 50 km uzaklıkta yer alır. Kayak sporu ile ilgilenenler için harika bir seçenek olan Sarıkamış, kristal kara sahip olması sebebi ile de dikkatleri çekmektedir ve profesyoneller için vazgeçilmez bir kayak merkezidir. Ayrıca burada hissedeceğiniz huzur, size yılın geri kalanı için enerji verecektir ve unutulmaz tatil anıları ile geri döneceksiniz.
Evliya Camii
Kars’ta Kaleiçi Mahallesinde yer alan Evliya Camii, 1579 yılında inşa edilmiştir ve Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Caminin isim kaynağı ise bir Anadolu Evliyasıdır. Söz konusu olan evliyanın gerçek isminin Hasan-ı Harakan olduğu bilinmektedir ve cami de onun adı ile anılmaktadır. Kentin en önemli tarihi ve dini yapılarından biri olması sebebi ile geziniz sırasında Evliya Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.
Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı
Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı olarak adlandırılan yapı, Kars’ın Ortakapı mahallesinde yer almaktadır. 19. Yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı sanılmakla birlikte, bir dönem karargâh olarak kullanıldığı da bilinmektedir ve bu özelliği ile tarihte yer almıştır. Osmanlı – Rus savaşı sırasında, Ordu Komutanı olan Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından karargâh olarak kullanılmasına karar verilmiştir ve yapı bu amaca hizmet etmiştir. Üstelik bu öneminin yanında, mimari açıdan da görülmeye değer bir yapıdır.
Ani Harabeleri
Ani Harabeleri, konum itibariyle, Türkiye – Ermenistan sınırında kabul edilmektedir. Tarihi M.Ö. 350 – 300 yıllarına kadar uzanan harabeler, kent merkezine yaklaşık 48 km uzaklıkta olsa da, görülmeye değerdir ve kente gelen turistlerin en uğrak noktalarından biridir. Hem yerli hem de yabancı turistler Ani Harabeleri ‘ni yakından görmeden kentten ayrılmayı tercih etmemektedir.
Kuyucuk Kuş Cenneti
Kuyucuk Kuş Cenneti, mükemmel bir doğal atmosfere sahiptir. Kuyucuk Gölü’nün sahip olduğu alan ortalama 245 hektarlık bir alandır ve gölün 13 metre derinliği bulunmaktadır. Ayrıca gölün çevresindeki ramsar bölgesi de oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. Bu sebeple, çok fazla kuş türünün yaşadığı bu cennet alan, huzur dolu ve görülmeye değer bir coğrafyadır. Burada kuş seslerini dinleyerek zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.