Dil Seçiniz

Bakü Ucuz Uçak Bileti

Rüzgarın şehri bakü, tarih ile modern çağların buluştuğu harika bir kent. En uygun fiyatlı Bakü uçak bileti ise ucakbileti.com.tr 'de bulunuyor.

Bazı İllerimizde Hava Durumu

    Bakü Gezi Rehberi

    Rüzgârın şehri Bakü’de keyifli bir kültürel ve tarihi gezi yapabilirsiniz. Ülkenin en doğusunda deniz kıyısı boyunca uzanan kent, ülkenin en kalabalık şehridir. Aynı zamanda bilim, kültür ve sanayi merkezidir. Bakü’de kendinizi evinizdeymiş gibi hissedersiniz. Sıcakkanlı insanları ile sıkı dostluklar kazanabilirsiniz. Üstelik Bakü, İstanbul üzerinden 3 saati bile bulmayan bir yolculuk ile ulaşılabilecek kadar yakındır. Böyle keyifli bir seyahat için sadece uçak bileti ihtiyacınız var.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Bizim Bakü, Azerilerin Bakı dediği kent, Hazar denizinin batı kıyısında yer alan büyük bir kenttir. Kafkasların en büyük kentlerinden biri ve kültür ve ticaret merkezidir. Deniz kıyısında olması sebebiyle liman kenti olarak da anılmaktadır. Hazar denizinin en önemli limanına sahiptir Bakü.

    Eski arazilerde yapılan çalışmalar sonucu, kentin tarihi hakkında önemli bilgilere ulaşılmıştır. Abşeron arazisinde ele geçirilen buluntulara göre, kentteki yerleşim M.Ö. 1000 – 2000’li yıllara denk gelmektedir. Bakü kentinin ilk temellerinin ne zaman atıldığı net olarak bilinmese de bazı araştırmacılar kenti Kaytara, Albana ve Baruka ile ilişkilendirmektedirler.

    Kentin ismi ise Farsçadan geliyor. “Rüzgârın şehri” anlamına gelen “bad kupe” ‘den türemiştir. Bakü tarih boyunca yoğun Moğol saldırıları altında kalmış, en görkemli zamanları ise Şirvanşah Halilallah I döneminde yaşanmıştır. Şirvanşah Halilallah I, bugünün önemli yapılarından olan ve babasının yarım bıraktığı büyük saray kompleksini bu dönemde tamamlamıştır. 1501 yılına gelindiğinde ise Şair Xatai olarak bilinen Şah İsmail’in etkisi görülüyor. Şah İsmail, sünni olan halkı, şii mezhebine çevirmek için çalışmalarda bulunmuştur kentte.

    Bakü’nün tarihinde dikkat çeken bir detay da, Ruslar ve İranlılar arasında sürekli el değiştirdiği dönemdir. Bu çekişmelerin sonucunda, son olarak 1800’lü yılların başlarında yapılan antlaşmalar ile kent Ruslara verilmiştir. Kentin bağımsızlığı ise 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması ile kazanılmıştır.

    İklim Ve Sezon 

    Bakü’de karasal iklim hâkimdir. Kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Kar yağışı da görülür. Yaz ayları ise sıcak ve kuraktır. Kentin güney kesimlerinde kış aylarını daha ılık olduğu hissedilirken, yaz ayları da daha serin geçmektedir. Bu iklimsel sebeplere bağlı olarak, kentin güney kesimi daha çok ormanlık araziler ile kaplıdır. Ülkemize göre çok farklı iklimsel özellikler göstermeyen kente özellikle bahar ve yaz aylarında gidebilirsiniz.

    Gezilebilecek Yerler 

    Bakü’de Sovyet, İslam ve Avrupa mimari özelliklerinin bir arada uyum içinde olduğunu göreceksiniz. Şehrin modern yüzünün yanında, bir de tarihi yüzü bulunuyor. “Icheri Sheher” yani İçeri Şehir olarak adlandırılan bölge, 12. Yüzyılda kenti koruma amacıyla inşa edilmiş duvarların arasında kalmaktadır. Deniz boyunca uzanan bu bölge, Bakü’nün en tarihi noktasıdır. Ayrıca bu bölge, farklı çağlara ait yaklaşık 60 farklı mimari örneğini bünyesinde barındırması ile ilgi çekicidir.

    Şirvan Şahlar Sarayı ve Kız Kulesi, kentin diğer önemli yapılarıdır. Görülmeden dönülmemesi gereken yerler arasında yer alıyorlar. Şirvan Şahlar Sarayı 15. Yüzyılda inşa edilmiştir. Bakü’nün Şirvan Şahlarına başkentlik yaptığı dönemleri yansıtan,  etkileyici bir mimari örneğidir. Şirvan Şahlar Hanedanının şahı İbrahim Halilullah döneminde yapımına başlanılmıştır. İçeri Şehir denilen tarihi duvarlar içerisinde yer almaktadır. Saray 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır ve bugün 1964 yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir.

    Yine İçeri Şehir bölgesinin en önemli yapılarından biri olan Kız Kulesi, Abşeron’un en görkenli yapısıdır. İç kısmı 8 kata ayrılmış olan kule toplamda 28 metre yüksekliğindedir. Şirvan Şahlar Sarayı gibi, Kız Kulesi de 2000 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır ve 1964 yılından bu yana müze olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda kule çevresinde yapılan Nevruz kutlamaları da dikkat çekicidir.

    Bakü’de bulunan Ateşgâh Mabedi, dünyada üç adet bulunan Mecusi tapınağından biri olarak son derece ilgi çekicidir. Bakü’ye 30 km uzaklıkta bulunan Abşeron yarımadasının Surahanı kasabasında bulunmaktadır. Burası, 16. – 18. Yüzyıllarda doğal gazın çıktığı ve o zamanlar sönmez ateşin yandığına inanılan bir ateş mabedidir. İbadethanede ortada yanan büyük bir ateş ve hac için gelenlerin kaldıp ibadet ettiği küçük hücreler bulunmaktadır. Hücrelerde bulunan delikten ateşe bakarak ibadet ediliyormuş burada. Bugün ise bu hücreler müzeye çevrilmiştir. Eşya, maket ve figürler ile o zamanların havası verilmeye çalışılmış başarılı bir müze örneğidir. Yapının bir diğer özelliği, İpek Yolu tüccarları için bir uğrak noktası olmasıdır.

    Apşeron yarımadasından bahsetmemek olmaz. Kentin en önemli noktalarından birisidir burası. Apşeron yarımadası, Hazar denizinin içine doğru uzanan 60 km’lik bir girintidir. Aynı zamanda Kafkas dağlarının doğu uzantılarından biridir. Bu bölgenin en belirgin özelliği, çok sayıda tuz gölüne sahip olmasıdır. Yarımada üzerinde, deniz etkisi ile ılımanlaşmış olan bir çöl iklimi gözlenmektedir. Burada, berrak denizi ve ince kumlu plajlarda tatilin tadını çıkarabilir, şifalı çamuru ve suları ile tedavi olabilirsiniz. Ayrıca çok sayıda gençlik parkını barındıran bir kampçılık merkezidir.

    Gobustan Milli Parkı, Bakü’nün 64 km uzağında bulunan, önemli tarihi bir park alanıdır. Gobustan ’da antik mağaralar, çeşitli kalıntılar, çamur volkanları ve grizu kayası oluşumları yer almaktadır. Bu bölge “olağanüstü evrensel değer” olarak kabul edilmiş ve UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Oldukça eski tarihi kalıntılar ve doğa harikaları ile karşılaşacağınız bir gezi için, Bakü’de bir gününüzü ayırarak bu bölgeyi görmelisiniz.

    Şifa ve doğal tedavi yöntemleri için çok sayıda ziyaretçi alan Naftalan, önemli bir sağlık turizmi merkezidir. Burada “Sanatoryum” adı verilen merkezlerde, petrol benzeri bir madde olan neft ile pek çok hastalık için tedavi uygulanmaktadır. Özellikle,  kemik, kas, sinir, damar hastalıkları ve üroloji hastalıkları ve kısırlık gibi rahatsızlıklar için çeşitli tedaviler uygulanmaktadır burada. Özellikle sağlık turizmi ve dinlenme amacıyla gidilecek bir bölgedir, bunun dışında tarihi ya da kültürel bir önemi bulunmuyor.

    Ulaşım

    Bakü’ye Avrupa’nın büyük merkezlerinden de olmak üzere pek çok ülkeden sefer düzenleniyor. Ülkemizden ulaşım çok rahatlıkla kısa sürede sağlanabiliyor böylece. Hazar denizi çevresinden de düzenli olmayan seferler ile gemi ulaşımı sağlanabiliyor. Kent içi ulaşımda otobüs, metro ve taksiler kullanılıyor. Otobüs sistemi Türkiye’dekine benziyor ve metro da çok düzenli çalıştığı için en çok tercih edilen ulaşım aracıdır.

    Şehrin Havalimanı Hakkında Bilgi

    Bakü şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı, şehrin tüm havayolu ulaşımını sağlıyor. İstanbul’dan 2 saat 45 dakika gibi bir sürede Bakü’ye ulaşılmaktadır. Havalimanından şehir merkezine ulaşımda ise otobüs, minibüs ve taksi seçenekleri bulunuyor. Ülkemizin her yerinden sağlanan havayolu ulaşımı ile Bakü seyahati çok caziptir. Kardeş ülke Azerbaycan’ın merkezi Bakü’yü görmek için sadece uçak bileti almalısınız. Küçük bir valiz hazırlayarak yolculuğa çıkabilirsiniz.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Ulaşım kolaylıkları sayesinde, Bakü’nün diğer kentlerine de gidebilirsiniz. Bakü çevresindeki doğal güzellikleri görmek için araç kiralayabilir ya da diğer kentlerin tarihi ve kültürel değerlerini görebileceğiniz bir geziye çıkabilirsiniz. Bunun içinde bahar ve yaz aylarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır. 

    Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr

    Yorum Gönder