Dil Seçiniz

Ağrı Ucuz Uçak Bileti

Dünya çapında ilgi çeken bu kenti görmeyi daha fazla ertelemeyin. En uygun Ağrı uçak bileti fiyatları ucakbileti.com.tr 'de.

Bazı İllerimizde Hava Durumu

    Ağrı Gezi Rehberi

    Ağrı, dağı, tarihi, kültür sentezi ve efsaneleri ile Anadolu’nun giriş kapısı niteliğindedir. Bu niteliği kente dolu dolu bir kültürel tarih bırakmıştır. Ağrı, dağı ile spor faaliyetleri için inanılmaz deneyimler sunarken, tarihi kalıntıları ile de ziyaretçilerini büyülüyor. Ülkemizin en doğusunda yer alan kent, havalimanı sayesinde sandığınızdan çok daha yakın size. Ülkemizin güzelliklerini keşfetmek için geç kalmamalı, hemen uçak bileti alarak hazırlıklara başlamalısınız.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ağrı ismini, sınırları içerisinde bulunan dağdan almaktadır. 1927 yılında burası il olarak kabul edilmiştir. Ağrı pek çok medeniyetin geçiş noktası olmuş ancak köklü bir uygarlık merkezi olamamıştır tarih boyunca. Bunun sebebi her zaman bir giriş noktası olarak görülmesindendir. Hititlerin bu bölgede uygarlık kurduğu sanılmaktadır. Hurriler’in bölgeyi ele geçirmelerin Hititlerin zayıflaması ile olmuştur. Ancak Hurriler’in de merkezi Urfa’da olduğundan kenti ellerinde uzun süre tutamamışlardır. Hurriler’in ardından bu bölgede egemenlik elde eden Urartular, en köklü uygarlık olmuşlardır burada. Bu sürecin M.Ö. 825 ile M.Ö. 810 yılları arasında başladığı sanılmaktadır.

    Tüm Anadolu topraklarında olduğu gibi Ağrı’da da pek çok uygarlık izleri görülür. Urartuların ardından, Kimmerler, Medler, Persler ve Büyük İskender’in bölgede hâkimiyeti olmuştur. Büyük İskender’in ardından yaşanan boşluktan faydalanan Ermeniler ve Gürcüler, Ağrı ve çevresini kontrolleri altına almışlardır. 872 yılına kadar Abbasiler etkisi görülmüştür, bu tarih itibariyle de bölgenin egemeni Bizans olmuştur. Nihayet 1071 Malazgirt ile Ağrı ve çevresine Türk boyları yerleşmeye başlamıştır. Kentin Osmanlı topraklarına katılması ise, 1514 yılında Çaldıran Muharebesi ile Yavuz Sultan Selim zamanında gerçekleşmiştir.

    İklim Ve Sezon 

    Ağrı ülkemizin en sert ve en karasal iklimine sahip şehirdir. Kentte kışlar çok sert geçer ve ülkemizin en uzun kış mevsimi Ağrı’da yaşanır. Yılın 115 – 125 günü kar örtüsü topraktan kalkmaz. Bahar ve yaz ayları turistik geziler için daha elverişlidir. Kentin genel olarak her mevsim ısısı diğer kentlere göre daha düşüktür. Bu sebeple bahar ve yaz aylarında Ağrı’yı keşfe çıkabilirsiniz. Ağrı dağı, dağcılık faaliyetleri için inanılmaz bir değer, tırmanış için çok sık tercih edilen bir noktadır. Eğer bu tip faaliyetlere ilginiz varsa, mutlaka bu kente gelmelisiniz. Tırmanış için özellikle temmuz, ağustos ve eylül ayları öneriliyor. Kış aylarında da tırmanmak mümkün ve de çok zevklidir ancak şartlar çok sert olduğundan önerilmiyor.

    Gezilebilecek Yerler 

    Ağrı, dağı ile anılan bir kent. Özellikle tırmanış sporu için sık sık tercih edilmektedir. Kış aylarında tırmanış zevkli olsa da çok zordur. Bu sebeple asıl, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tırmanış yapılmalıdır. Ağrı daği, ülkemizin en büyük buzulunun bulunduğu dağdır. Nuh’un Gemisi’nin Ağrı Dağı’nın tepesinde oturduğuna dair efsaneler de burayı değerli kılıyor. Nuh’un Gemisi olduğuna inanılan kalıntı şeklindeki bir siluet, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti bölgeye çekiyor. Dağın ismi farklı yerlerde farklı şekilde anılmaktadır. Ararat, Kuh-i Nuh ve Cebel ül Haris bunlardan bazılarıdır.

    Kentin tarihine tanıklık etmiş en önemli yapı Doğubeyazıt Kalesi’dir. Sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiş olan kalenin yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmuyor ama kale yakınında yer alan bir mezar kalenin Urartu dönemine ait olduğu izlenimi bırakmaktadır. Pek çok uygarlık döneminde ayakta olduğu ise zaten yapının dokusundan hissedilmektedir. Adeta bir tarih gözcüsü gibi ayakta duran yapı, ziyaretçilerine harika duygular hissettirmektedir.

    Beyazıt Eski Camii, kentin en etkileyici İslami yapısıdır. Doğu Anadolu’nun kültürel özelliklerini bir sentez olarak barındıran kentte görülmesi gereken ilk yerlerden biri de bu yapıdır. Doğubeyazıt Kalesinin güneyinde yer alan caminin Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığı sanılıyor. Ayrıca kitabesine göre 1687 yılında onarımdan geçirilmiştir. Mimari açıdan bakıldığında, kare planlı olan caminin üzeri bir kubbe ile örtülüdür ve bugüne kadar gelen izlerden anlaşıldığı üzere, cami orjinalinde beş bölümlü bir son cemaat yeri bulunur. Ayrıca yöresel etkileri yansıtan renkli taşlar ile inşa edilmiştir.

    Kentin önemli tarihi yapılarından bir diğeri İshak Paşa Sarayı’dır. Sadece kent bazında değil, ülke bazında görülmesi gereken tarihi yapılar arasında yer alır. Saraydan öte bir külliye niteliğindedir yapı. İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra son dönem yapılarından en ünlü olanıdır. İshak Paşa Sarayı Doğubeyazıt ilçesinin 5 km doğusunda yer almaktadır. Bir dağ yamacında, tepe üzerinde yer alan saray, Osmanlı’nın Lale devrine ait son büyük yapıdır. Mimari açıdan, Osmanlı İmparatorluğu’nun 18. Yüzyıl mimari özelliklerini yansıtan en seçkin yapı olması sebebiyle kıymetlidir. Sarayın yapılış tarihinin ise Harem Dairesi Takkapı kitabesine göre 1784 olduğu sanılmaktadır.

    Kentin güzelliklerinden biri de mağaralarıdır. Meya Mağaraları, turistler tarafından oldukça ilgi çeken bir noktadır. Bu mağaralar barınma, ibadet gibi amaçlar için insan eli ile oyulmuş mağaralardır. Tarihi bilinmese de çok eski bir yerleşim yeri olan nokta, adeta bir anıt kent niteliğindedir. Çok farklı kültür ve inanış izlerini mağaralar içerisinde görebilirsiniz. Ayrıca mağaraların için de kilise, mezar kalıntıları ve su kanalı da bulunuyor. Yani kapsamlı yerleşim alanlarıdır. Bir inanışa göre de Tokluca Kalesi’nden yer altına inen merdivenler, bir noktada bu mağara ile kesişmektedir.

    Hem ülkemiz hem dünya bazında önemli bir niteliği daha var kentin, dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru bu bölgede yer almaktadır. Kent merkezine 35 km uzaklıkta, sınır kapısına yakın bir bölgededir ve askeri saha olması sebebiyle kontrollü geçiş ile ziyaret mümkün olmaktadır.

    Ulaşım

    Ağrı Havalimanı, kentin diğer şehirler ile en önemli bağlantısıdır. Ankara ve İstanbul’a gerçekleştirilen seferler sayesinde, Türkiye’nin her yerinden hızlıca kente ulaşılabiliyor. Kentin, ülkemizin en uç noktasında yer alıyor olması, karayolu ile ulaşımı cazip kılmıyor. Şehir içinde ise otobüs ve taksiler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

    Şehrin Hava Limanı Hakkında Bilgi

    Şehrin havalimanının olması, büyük önem arz ediyor. Çünkü uç noktadaki konumu karayolunda ulaşım sıkıntıları yaratabiliyor. Ağrı Havalimanı sayesinde ise oldukça kısa sürede, Türkiye’nin her yerinden Ağrı’ya ulaşılabiliyor. Havalimanından kent merkezine ulaşımında kısa sürede ve kolaylıkla sağlanması da önemli bir avantajdır. Şehir merkezine sadece 9 km uzaklıkta yer alan Havalimanından, taksi ya da Ağrı Belediyesi’nin tahsis ettiği özel servisler ile varacağınız noktaya ulaşabilirsiniz. Özel servisler sadece şehir merkezi değil, ilçelere de ulaşmaktadır. Uçak iniş saatlerine göre hareket etmektedirler. Ağrı, ülke nüfusunun yoğunlaştığı batı kesimine çok uzak gibi görünse de ulaşımı kolay bir kent. Bu durumda ülkemizin keşfedilmesi gereken güzel noktalarından birine yolculuk etmek için sadece uçak bileti ihtiyacınız var gibi görünüyor. Sonrası, yurtiçi harika bir seyahat deneyimi demektir.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Ağrı gibi çevre illeri de başta doğal güzellikleri sonra da tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Kentin batısında Muş ve Erzurum yer alıyor. Kuzeyinde Kars, güneyinde Van ve Bitlis bulunurken kuzeydoğusunda da Iğdır yer alıyor. Özellikle Van ve Erzurum kesinlikle görülmelidir. Gezi süreniz doğrultusunda Ağrı dışına doğru genişletebilirsiniz gezinizi.

    Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr

    Yorum Gönder