Dil Seçiniz

Karibu Göçü Şehir Rehberi

Dünyada kaç canlı 2000 km yol katedebilme gücüne sahiptir? Karibu Göçü gezginlerin en çok merak ettiği tabiat hareketlerinden biri. Detaylar şehir rehberinde!

Bazı İllerimizde Hava Durumu

    Karibu Göçü

    Nasıl Gidilir:  Çok sayıda tur şirketi karibu göç rotaları üzerindeki kamp alanlarına çadır kuracak ziyaretçilere hizmet vermektedir. 

    Ne Zaman Gidilir: Ağustos'tan Eylül ortasına kadar. 

    En Yakın Yerleşim Yeri: Kuzeybatı Toprakları'ndaki Yellowknife en yakın yerleşim yeridir. 

    Bilmeniz Gerekenler: Küresel ısınma karibu göçünü gelecekte engelleyecek yegane faktördür. 

     

    Karibu ren geyiklerinin bir türüdür. Her yıl tam 2000 km yol katederler bu sebepten dolayı karada yaşayan en uzun göç eden hayvan olma özelliğine sahiptir. 

    Kanada'da 2,4 milyonun üzerinde karibu yaşamaktadır ve bu hayvanlar batıda British Columbia'dan doğuda Newfoundland'e güneyde Birleşik Devletler sınırından Kuzey Kutup Dairesi kuzeyindeki Ellesmere Adası'na dek yayılmıştır. Bunların yarısı uzak kuzeydeki tundradan güneydeki iğne yapraklı seyrek ağaçlıklı ormanlara hareket eden, pek çoğu sekiz büyük göçmen sürü içerisinde yaşayan çorak alan karibularıdır. Bu yazlık ve kızlık alanlar birbirinden 800km uzaklıktadır. ve göç, dünya üzerindeki en güzel ve görkemli doğa olaylarından biridir. 

    İlkbaharda karibular güneye, geniş yapraklı bitkiler ve otlarla beslenebilecekleri açık tundra alanlarına doğru yola çıkarlar. Burası yavrulama alanlarıdır ve yeni doğmuş yavrular annelerinin besin değeri yüksek sütleri sayesinde hızla büyürler. Dört hafta içinde yavrular sütten kesilip güneye yolculuk edecek kadar güçlenirler. Yavrular gençken karibular yaşlı bir dişi önderliğinde ufak gruplar halinde yaşarlar, ancak bir süre sonra sonbahardaki çiftleşme dönemine hazırlanan erkek Karibular da onlara katılır. Sonunda binlercesi dondurucu soğuktan bir nebze olsun korunma sağlayan kutup altı ormanların kıyısından, aynı rota üzerinde seyahat etmek üzere yola çıkarlar. Kış boyunca karibular esas olarak likenle beslenir ve hem erkek hem dişi karibuların besin maddelerini kardan temizlemeye yarayan boynuzları vardır.

    Göç oldukça tehlikelidir ve yol üzerinde aralarında kurt, siyah ayı, boz ayı, vaşak, çakal ve kaya kartalının da olduğu çok sayıda yırtıcı hayvan onları beklemektedir. Karibular bazen günde 80km yol alarak çok uzak mesafelere yolculuk ederler. Kar fırtınaları ve kar yığınları arasında bir yandan kendilerini ve yavrularını korumaya çalışırken bir yandan buzlu nehirler geçmek zorundadırlar.  

     

    Karibu Göçü hakkında detaylı bilgi edinmek için ve bu bölgeye seyahat planlamak için  www.ucakbileti.com.tr en doğru adresiniz. 

    Yorum Gönder