Dil Seçiniz

Bilecik Şehir Rehberi

Osmanlı tohumlarının atıldığı atalar diyarı Bilecik... Detaylar şehir rehberi sayfasında!

Bilecik Hava Durumu

    Bilecik Şehir Rehberi

    Bileciğin önemi hiç şüphesiz Osmanlı İmparatorluğu'nun doğduğu toprakalra ev sahipliği yapmasından kaynaklanmaktadır. Cılız bazı ithilaflar olsa da beyliğin 1299'sa Söğüt ilçesinde kurulduğu kabül görmektedir. Osman Gazi'nin babası olan Ertuğrul Bey'in mezarı Söğüt'te, Osman Gazi'nin kayınpederi ve devletin manevi kurucusu Şeyh Edebali'nin türbesi ise Bilecik'te yer alıyor. Aslen Karamanlı olan Edebalı, Şam'daki ilim tahsilinin ardından tasavvufa yönelerek Vefaiye kolunun muşitlerinden olmuştur. Aynı zamanda ahi şeyhi olan Edebalı Osman Gazi'nin gördüğü bir rüya üzerine kızı Mal Hatun'u Orhan Bey ile evlendirmişti. Osman Bey'e "sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz, insanı yaşat ki devlet yaşasın" diye vasiyet eden Edabalı, Osmalı Devletinin temeline manevi harcı koyan mimardır. Bütün padişahlar tarafından türbesi saygı görmüş ve son 2. Abdülmecit zamanında türbesi onarılmıştır. Kurtuluş savaşında yunanlılar tarafından tamamen yıkılan Bilecik kentinden geriye kalan iki yapıdan biri Edebalı zaviyesi olmuştur. 

    Bileceğin en önemli tarihi zenginliği, Edebali Külliyesi, Külliyede Şeyh Edebalı ve soyundan gelen 10 kşinin metfun olduğu türbe, Orhan Gazi İmareti ve camisidir. 

    Söğüt: 

    Bilecik çevresinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında söğüt gelir. Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin kabri de buradadır. Her yıl eylül ayının ilk hafta sonu Türkiye'nin dört bir yanından yörükler Ertuğrul Gazi'yi anma vesilesi ile burada toplanmaktadır. Bu festival Edirne Kırkpınar ile birlikte ülkemizin en eski ve köklü geleneklerinden biridir. Son yıllarda devlet'in açık desteği de bu konuda göze çarpmaktadır. Söğüt yaylası 700 yıl aradan sonra tekrar taze bir başlangıca ev sahipliği yapmaktadır. Yıllardır kopuk olan yüksek bürokrasi ve halk arasındaki bağlar daha sağlam bir zemine oturtuluyor. Söğütün Turizm Bakanlığı tarafından 2023 projeksiyonunda geliştirilmesi öncelikle turizim alanı ilan edilmesine biraz da bu gözle bakmak gerekmektedir. Bugün itibariyle ilçede her şey çok güzel görülmektedir. Allı morlu, çepkenli yiğit yörükler meydanda çirit oynarlar burada, orta asyadan budin'e kadar yüzlerce yıl akıncıları taşıyan bineklerin soylu temsilcileri ovayı kişnemelerle inletir. 400 çadırla buraya yerleşip büyüleyici bir hızla sadece iki asır sonra 10 milyon km kare toprağa hükmeden enerjiyi, devleti ebed müddet fikrinin arka planındaki tılsımı hissediyor insan. Şenlikleri çekip çıkarttığımızda söğüt, kuş açmaz kervan geçmez bir dağ kasabası havasına bürünsede derinlerde bir yerde bir yörüğün yüz hatlarında bir caminin mihrabında bir çınarın dalında sakaryanın kıvrımında dalga dalga tepelerin ardında batan güneşin son ışıklarında bu ruh kendisini hissettiriyor. Aslında Söğüt Osmanlı Devleti zamanında her zaman ayrıcalıklı muamale görmüştur. Ertuğrul Gazi'nin torunları, dedelerinin kışlakalarını, üç kıtaya yayılmış çınarın tohum olarak toprağa düştüğü ve göğerip kök saldığı bu yaylaları hiçbir zaman unutmamışlardır. Çelebi Mehmet Camisi, 2. Abdülhamit zamanında yapılan Hamidiye Camisi, Hükümet Konağı, kaymakam çeşmesi Söğüt'ü köy görünümünden kurtarmaktadır. Söğüt bugün altyapısı yetersiz kalsa da geleceğin kültür merkezlerinden biri olmaya adaydır. 

    Bilecik bütünüyle değerlendirilebilirse büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Vezirhan bucağındaki Köprülü kervansarayı, Bozüyük ilçe merkezinde yer alan 1525 yılı yapımı Kasım Paşa Cami'si, Gölpazar merkezde yer alan Mihail Bey camisi, Osmaneli ilçe merkezde yer alan Rüstempaşa camisi, İznik Rum İmparatorluğu döneminden kalma kilise kalıntısı en önemli tarihi hazinelerdir. Bilecik ve ilçe merkezlerinde sayıları git gide azalsa da çok güzel bağdadi tarzda sivil mimari örneklerine rastlanmaktadır. 

    Doğal Güzellikler:

    Yenipazar ilçesi Yukarı Çaylı köyündeki şelale, Bozüyük ilçesi Erikli köy üzerinden ulaşılan Çiçekli, Sofular, Kömürsu yaylaları, Pazaryeri ilçesinde Bozcaarmut ve Küçük elmalı göletleri, Yarhisar Kınık köyü şelalesi, Pelitözü ve Çavuşköy göletleri  az bilinen, önemli doğa alanlarıdır. İnegöl bozüyük arası yaklaşık 55 km ve yoğun orman dokusuna sahip. Yolun tam ortasında Mezit dereleri yer alır. Eski Bursa-Ankara yolu pazaryerininden geçermiş daha sonra bu transit yol inşa edilmiş. Özellikle sonbaharda geniş yapraklı ağaların renkten renge büründüğü nefis bir manzarası var. Bilecik'e Bozüyük ya da Yenişehir üzerinden gidilebilir. Eğer uçakla seyahati tercih ederseniz sitemizden ucuz uçak bileti bulabilirsiniz. 

     

    Bilecik hakkında detaylı bilgi www.ucakbileti.com.tr'de Sizde vakit kaybetmeden uçak bileti alıp, bu müthiş kentin tadını çıkartın. 

    Bilecik Promosyon Uçak Bileti

    Nüfus Para Birimi Promosyon Uçak Bileti
    Her şey dahil
    Gidiş - Dönüş
    71.072 TL 99,00 TL
    Başlayan fiyatlarla

    Bilecik Uçuş Haritası

    Yorum Gönder